23948sdkhjf

De investerer 60 mio. kr. i topudstyr til termoformning

I stationsbyen Ringe på Fyn ligger et firma, der er verdensledende inden for termoformede vandingsborde til gartnerier.

Der er kun 16 medarbejdere på fabrikken, men alligevel eksporterer firmaet Staal & Plast A/S sine plastprodukter til hele verden.
Firmaets Ebbe-og-Flod systemer er kort sagt store plastbakker med riller, som vandet kan løbe i, så alle potteplanter får en tilførsel af vand. De bliver produceret med en meget høj grad af automatisering.

Nu tager Staal & Plast et afgørende skridt ud i fremtiden. Virksomheden har investeret 60 mio. kr. en ny produktionshal, et nyt highspeed ekstruder-anlæg og et nyt termoform-anlæg med en tilhørende stor robot, som kan løfte 750 kilo, og en CNC-maskine, som kan skære kanter af. Lige nu er anlæggene ved at blive kørt ind. Senere på året går de i fuld produktion.
Der er tale om store anlæg, der fylder godt op i den 2400 kvadratmeter nye produktionshal.

Voksende marked
- De nye anlæg er meget mere effektive, end dem vi har, så vi forventer os meget. Vi ser ind i et voksende marked. Vores Ebbe-og-Flod systemer er vandbesparende, så de er meget relevante i en verden, der tænker mere og mere i ressourcer, siger adm. direktør Jacob Braa Sørensen.

Han er overbevist om, at virksomheden har gjort en god investering i ny teknologi.  Mest bemærkelsesværdigt er det, at det ny CMS termoform-anlæg kan forme emner op til 8 gange 2,5 meter.

- Det er så vidt jeg ved den største termoformmaskine af sin art i verden, siger Jacob Sørensen.

Hidtil har virksomheden højst kunne fremstille plastborde på 6 x 1,7 meter.
- Det er en kæmpe fordel - fordi vi nu kan tilbyde vores produkter i større størrelser. Det betyder, at gartnerierne skal lave færre limninger. Det betyder, at gartnerierne kan installere bakkerne langt hurtigere og billigere, siger Jacob Sørensen.
- Vi har altid bestræbt os på at være foran teknologisk, og det kommer vi også med de her investeringer. Der er ikke andre, der vil kunne tilbyde de her bakker i de størrelser, siger han.

Anlægget er leveret af automationsfirmaet Gibotech, som Staal & Plast i øvrigt er medejere af.

- Vi kunne ikke have fået et så komplet anlæg uden hjælp fra Gibotech. De har sørget for, at termoformanlæg, CNC-maskine og robot spiller sammen som et samlet anlæg. Det har de gjort gennem egenudviklet software.

Ekstruder
Den anden store maskininvestering er en ny Battenfeld-Cincinnati highspeed ekstruder med kølebane.

- Den ny ekstruder har store fordele i forhold til de gamle. Primært har den 30 procent mindre energiforbrug. Residenstiden er meget kortere, og det betyder, at molekylestrukturen i plasten i højere grad bibeholdes.

Det betyder, at vi kan producere en højere kvalitet af plastprodukter. Desuden har den meget højere kapacitet. Den kan producere op til 3.000 kilo plast i timen, hvor vores hidtidige ekstruder kan producere 850 kilo i timen, siger Jacob Sørensen.

Firmaets ekstrudere producerer en trelags plastplade, som er en kombination af tre forskellige plastmaterialer. Det er de plastplader, som efterfølgende bliver termoformet.
Den nye ekstruder har allerede produceret i nogle måneder. Der er dog stadig nogle indkøringsproblemer, der skal løses.

Staal & Plasts store investering kommer efter nogle rigtigt gode år for virksomheden.
- Vi har gjort tilløb til den her investering i flere år. Nu er markedets gunst der, siger Jacob Sørensen. 

Bakker på mål
Staal & Plast har opnået en ledende position på verdensmarkedet blandt andet i kraft af, at virksomheden kan producere de store plastbakker fuldstændigt efter mål. Det er der ingen af konkurrenterne, der kan.

Hemmeligheden ligger i, at virksomheden arbejder med vakuumforme, som sættes sammen af klodser - ligesom Legoklodser.

- Hvis kunden vil have en bredde på 1730 mm, så får han det. Hvis han vil have 1750 mm, så får han det, siger Jacob Sørensen.

Det giver Staal & Plast en væsentlig konkurrencefordel i forhold til konkurrenter, der kun kører i faste formater.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078