23948sdkhjf

Minister: Udfordringen er, at vi er så gode til at brænde plasten af

I slutningen af januar var miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på Tour de plastik. Magasinet Plast fangede ham til en kommentar om plasthandlingsplanen.

- Hvis koden til øget genanvendelse af plastmaterialer skal knækkes, skal vi lægge fortiden bag os.

Så klar er meldingen fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, der i slutningen af januar besøgte fire danske plastvirksomheder, der alle arbejder med cirkulær økonomi.

Hvad er branchens største udfordring, som du ser det?
- Udfordringen er, at vi gennem tiden er blevet nogle af verdens bedste til at brænde affald af. Nu ved vi, at plastmaterialer kan cirkulæres og få nyt liv i nye produkter, og nu ligger udfordringen i at vænne borgere og industrien af med at se plast som affald, der skal brændes af. Desuden skal vi indføre standarder for indsamling og sortering af plastaffald, så vi kan lave et mere smidigt system med lavere omkostninger, så det bliver mindre rentabelt at brænde af.

Hvad har industrien bidraget med i forhold til udviklingen af plasthandlingsplanen?
- Plasthandlingsplanen er kommet til verden blandt andet med input fra danske plastvirksomheder. De har vist os, hvor de lavthængende frugter hænger, og hvor det giver mening at sætte ind. Den dialog skal fortsætte. Derfor opretter vi et nationalt plastikcenter, hvor repræsentanter fra industrien skal sikre ekspertisen og sørge for, at vi har dialogen gennem hele værdikæden.

Hvordan har dit syn på plastindustrien ændret sig, siden du blev minister?
- Det er blevet bredere og mere nuanceret. Plastik er et virkelig godt produkt, og det er helt umuligt at forestille sig en verden uden plastik. Hvor ville eksempelvis sundhedsvæsenet være uden plastik? Det er bare vigtigt, at vi behandler plasten ordentligt og med afsæt i, at produktet kan genanvendes som ny ressource. Det kan man blandt andet gøre ved at indføre, at alle plastikposer skal koste penge. Dermed signalerer man, at produktet har en værdi og er for godt til at kassere, siger ministeren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078