23948sdkhjf

Til kamp mod det allermindste mikroplast

I et nyt projekt skal Teknologisk Institut sammen med tre forsyningsselskaber samt en teknologileverandør undersøge mulighederne for at reducere udledningen af de mindste fraktioner af mikroplast og mikrogummi i renset spildevand.

- Der er meget begrænset viden om renseeffektiviteten for mikroplast mindre end ca. 20 µm (my-meter) i størrelse, og stort set ingen viden om mængder af mikrogummi i spildevand, hvor især gummipartikler fra dækslid forventes at dominere fra de fælleskloakerede spildevandsområder, siger seniorprojektleder Hanne Løkkegaard, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Om projektet
TechRas Miljø og Teknologisk Institut, udvikle teknologien til rensning af spildevandet ved hjælp af en filterteknologi specielt egnet til at fjerne de helt små partikler.

Stort fokus
Både nationalt og internationalt er der kommet stort fokus på udledningen af mikroplast til vores vandmiljø. De seneste undersøgelser af mikroplast i spildevand indikerer, at renseanlæggene fjerner 90 - 99 % af den mikroplast, som kommer ind på renseanlæggene.

 Miljøstyrelsen vurderer, at hovedkilderne til mikroplast i Danmark er bildæk, maling, sko, vejstriber og tøj. Noget af plastikken ender i vores rensningsanlæg, og derfra kan det blive ledt videre til vandmiljøet. 

Optimere filteranlæg
På den måletekniske front er der ifølge Hanne Løkkegaard dog store udfordringer med de allermindste partikler af mikroplast og mikrogummi. I et nyt projekt vil der være fokus på disse partikler i udløbet fra renseanlæggene (under 20 µm og ned til 1-5 µm). Partiklerne i denne størrelse er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje.

- Det er ambitionen at videreudvikle og optimere et filteranlæg til renseanlæggene, så de mindste partikler kan frasepareres effektivt, hvorved potentialerne for at fjerne mikroplast over filterenheden kan blive undersøgt i projektet. Det bygger på en viden, vi på Teknologisk Institut har udviklet i tidligere undersøgelser af mikroplastudledninger i renset spildevand fra rensningsanlæggene, siger Hanne Løkkegaard,

Projektet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

De er med i projektet: 

  • TechRas Miljø A/S
  • nordsjællandske Novafos
  • Mariagerfjord Vand
  • Ringkøbing-Skjern Forsyning.

Forsøg med den nye teknologi skal gennemføres i tre forsyninger i Nordsjælland, ved Mariagerfjord og Ringkøbing-Skjern-området

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094