23948sdkhjf

Velux giver millioner til at knække plastproblemet

Nyt forskningscenter ser dagens lys

Et nyt dansk forskningscenter skal udvikle løsninger på plastikforureningen i havet. Med base på Aalborg Universitet og finansiering fra Velux Fonden samler centret danske universiteter og fagområder for at tackle et af verdens største miljøproblemer i fællesskab.

Forskningscentret, MarinePlastic, er finansieret af Velux Fonden med 20 millioner kroner, og foruden AAU deltager også Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Aarhus Universitet (AU) og Nationalmuseet.

De forskellige parter har ansvar for hvert sit forskningsområde, og samarbejdet koordineres af professor Jes Vollertsen fra AAU, der leder forskningscentret.

- Plastforurening er et alvorligt problem, der kræver handling hurtigst muligt. Derfor er det afgørende, at vi nu forener indsatsen på tværs af fagområder og institutioner, så vi kan samle vores viden, øge vores forståelse og foreslå løsninger i fællesskab, siger centerleder Jes Vollertsen fra Institut for Byggeri og Anlæg på AAU.

Plastikforurening skal løses i fællesskab
MarinePlastic skal arbejde med plastikforurening fra flere vinkler. Blandt andet skal forskerne indsamle viden om plastikforureningens typer, årsager, omfang, spredning, nedbrydning og miljømæssige konsekvenser. Det spænder over alt fra efterladte fiskenet og affald til mikroplastik og nanoplastik i havmiljøet.

- Der er brug for ny viden, ny teknologi og ny politik, hvis vi skal komme plastikproblemet til livs, før det bliver til en miljømæssig katastrofe. Til det har vi brug for en bedre forståelse af problemet. Derfor er det ultimative mål at bringe vores viden i spil til gavn for verden ved at foreslå teknologiske og politiske løsninger, siger centerleder Jes Vollertsen fra AAU.

Fakta om MarinePlastic:
  • MarinePlastic åbner officielt den 1. februar 2019 og skal frem til 31. januar 2023 arbejde intensivt med at indsamle viden og foreslå løsninger på plastikforurening i havet.
  • MarinePlastic har et samlet budget på 26 millioner kroner, hvoraf de 20 millioner kroner er finansieret af Velux Fonden, mens resten er betalt af deltagerne i projektet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094