23948sdkhjf

Miljøminister: Mikroplast skal forbydes i kosmetik

Selvom EU også snart siger nej tak til mikroplast i kosmetik, så vil Danmark føre an og forbyde de små, skadelige elementer allerede nu.

Det skriver miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse i dag på baggrund af plasthandlingsplanen, der offentliggøres i dag.

Mikroplast er små plastikstykker, der er mindre end en halv centimeter i diameter. Et midlertidigt forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter, som vaskes af huden, vil gælde fra senest 1. januar 2020.

Mikroplast er en kæmpe udfordring i havet og der er ikke lang vej fra håndvasken på danskernes badeværelser - hvor skrubbecremer og anden kosmetik bruges flittigt - til en tur gennem aføbet og ud i naturen. 

Fra 1. januar 2020 er det ikke tilladt at anvende faste plastikstykker, der er mindre end fem millimeter, i kosmetiske produkter, som vaskes af. Derudover skal der udarbejdes en analyse af, hvorvidt bevidst tilsat mikroplast også kan forbydes nationalt i øvrige kosmetiske produkter inden for tre år.

- Det er fuldstændig unødvendigt at bruge mikroplast i kosmetik, og derfor skal der ikke sælges kosmetik i Danmark, som bidrager til at sende små plastikperler ud i naturen– og som i værste fald ender i maven på de små og store dyr, der lever i havet, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Der skelnes mellem to typer kosmetik – det der bliver på huden, f.eks. ansigtscreme, og det der vaskes af huden, f.eks. skrubbecreme og shampoo. Jakob Ellemann-Jensen vil arbejde for et forbud mod mikroplast i samtlige produkter.

- Jeg anerkender, at branchen arbejder på at udfase mikroplast i visse produkter, men min ambition er, at det skal ud af dem allesammen Derfor arbejder jeg for et nationalt forbud, som kan udvides til at omfatte alle kosmetiske produkter, indtil EU-Kommissionen er klar med et forslag til regulering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tal fra Miljøstyrelsen peger på, at mikroplast fra kosmetik sandsynligvis udgør omkring 0,1 procent af det samlede udslip af mikroplast til vandmiljøet.

Brancheorganisationen Plastindustrien er enige med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i, at mikroplast i kosmetik er et eksempel på, hvor det giver knap så god mening at bruge plast.

- Vi ved, at der i dag eksisterer mange gode alternativer til mikroplast i kosmetik, hvorfor det giver god mening at substituere. Derfor var vi allerede sidste år med en opfordring til, at den daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skulle fortsætte sin kamp for at få indført et EU-forbud, siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

Jakob Ellemann-Jensen kan med fordel lægge pres på sine europæiske kollegaer for at få mikroplast i kosmetik forbudt via EU frem for at bruge kræfter på at indføre et nationalt forbud, mener Christina Busk.

- Et forbud er nemlig først effektivt for både miljøet og borgerne, hvis det sker i regi af EU. For det første er Danmark et meget lille marked, hvorfor de færreste internationale kosmetikproducenter vil omlægge deres produktion ’bare’ for at imødekomme dansk særlovgivning. For det andet er mikroplast i havet et globalt problem, hvorfor vi skal have flest mulige lande til at støtte op om kampen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079