23948sdkhjf

Studie: Kvaliteten af genanvendt plast er for dårlig

En gruppe forskere på DTU Miljø har gennemført en række studier, der undersøger kvaliteten af den indsamlede plast fra danske husstande.

Og kvaliteten er langt fra, hvad man kunne håbe på. Og det går ud over den cirkulære økonomi, siger en af projektets forskere.

- I hvor høj grad vi kan lukke plastikkredsløbet og bidrage til en cirkulær plastikøkonomi, afhænger af kvaliteten af det plastik, vi genvender. Vores studier viser, at kvaliteten af det genanvendte plastik, vi producerer i dag, er så dårlig, at det har en meget begrænset anvendelighed. Vi bidrager derfor på nuværende tidspunkt slet ikke nok i forhold til at lukke plastikkredsløbet, siger Marie Kampmann Eriksen, der er ph.d-studerende ved DTU Miljø.

Adskillelse af plasttyper
Studiet peger på, at problemet blandt andet ligger, at produkterne både af forskellige plasttyper, der ikke kan genanvendes sammen. 

- I dag har forbrugerne kun en enkelt spand til plastaffald, men hvis plastik fra fødevareemballage skal kunne genbruges til nye fødevarer, må det ikke blandes sammen med plastik, der har været anvendt til andre formål, f.eks. tomme shampooflasker, forklarer Marie Kampmann Eriksen.

Ensartede produkter
Forskerne understreger, at en god sortering af plastikaffaldet fra vores husholdninger er væsentlig for at kunne opnå en bedre genanvendelse, men at det er nødvendigt at supplere med andre tiltag, hvis vi skal nå længere med visionen om cirkulær økonomi på plastområdet. 

- Allerede når plastprodukterne designes, skal der tages højde for genanvendelsen. Det kan f.eks. ske ved at udarbejde plastemballage, hvor alle dele, f.eks. både beholder og låg, er fremstillet af den samme type plastik,” siger professor Thomas Fruergaard Astrup. ”Derudover bør produktdesign under alle omstændigheder tænkes sammen med indretningen af affaldssystemet og plastsorteringen.

Link til rapporten

  • Om studiet
    Forskere på DTU har gennemført både teoretiske og praktiske studier af plastik i vores husholdningsaffald.
  • Det har bl.a. omfattet gennemgang af tilgængelige analyser på området samt sortering af omkring et halvt ton affald fra københavnske husholdninger.
  • På den baggrund peger forskerne på nogle af de udfordringer, der skal løses, før genanvendelsen af plastik kan øges.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063