23948sdkhjf

Danmark bakker op om EUs plastikforbud

I fremtiden skal der findes alternativer til plastiktallerkener, plastikbestik og en række andre plastikprodukter, som kun anvendes én gang.

Sådan lyder en del af forslaget fra EU-Kommissionen, som vil gøre op med de store mængder engangsplastik, der ender på europæiske strande.

- Det er et godt forslag, og regeringen støtter samlet set Kommissionens vigtige skridt mod at bekæmpe plastikforurening i Europa. Engangsplastikprodukter genanvendes sjældent og ender alt for ofte i naturen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Fjerne 17 procent affald
EU-Kommissionen vurderer, at et forbud mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, drinksrørepinde, sugerør og ballonpinde af plastik vil reducere plastikaffaldsgenstande på de europæiske strande med 17 procent.

En anden del af forslaget er et krav om indsamling af minimum 90 procent af alle plastikflasker til drikkevarer. Et krav som Danmark allerede opfylder på grund af det effektive danske pantsystem.

- I Danmark har vi allerede en effektiv indsamling af både plastikflasker og plastiklåg, så det behøver vi ikke nye regler for. Men det er overordnet set et godt og rigtigt forslag, hvor vi får gjort noget ved den alvorlige europæiske plastikforurening, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I denne uge skal medlemslandene forhandle om detaljerne i EU-Kommissionens forslag, hvorefter ministerrådet og EU-Parlamentet skal forhandle om det endelige direktiv. Sidste skridt i processen er, at ministrene stemmer om direktivet på et rådsmøde.

Hvis forslaget vedtages ved udgangen af 2018 vil forbuddet mod engangsbestik, -tallerkner, vatpinde, drinksrørepinde, sugerør og ballonpinde af plastik træde i kraft i 2021.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297