23948sdkhjf

'Maersk Launcher' skal rydde op i Stillehavet

Maersk Supply Service skal være med til at installere den første anordning til at opsamle nogle af de 80.000 ton plastik, der flyder i Stillehavet

Når 'Maersk Installer' den 8. september lægger fra land, er det på en usædvanlig mission. Destinationen ligger 250 sømil vest for USA's vestkyst, og her skal det aflevere komponenterne til det første af i alt 60 flydebomme, der skal samle plastik.

Det er den hollandske non profit-virksomhed The Ocean Cleanup, der har udviklet bommen. Når den er samlet, har den form som en hestesko med en omkreds på 600 meter med en skærm, der stikker tre meter dybt. Den driver med strømmen, og når den er fyldt med plastik, sender den besked til land. Et fartøj henter det indsamlede plastik, som kan genanvendes på land. 

Efter to ugers test vil bommen, der har fået navnet Cleanup System 001, blive bugseret 1200 sømil ud fra San Francisco til det, der på engelsk bliver kaldt Great Pacific Garbage Patch (GPGP) – den store affaldsø i Stillehavet. Et enormt område, hvor der skønnes at flyde 80.000 ton plastik.

For Maersk Supply Service giver det muligheden for at afprøve et nyt forretningsområde.

- En del af Maersk Supply Service's strategi er at sprede forretningen og bruge de tekniske muligheder i nye forretningsområder uden for traditionel olie og gas, siger rederiets CEO Steen S. Karstensen i en pressemeddelelse.

Deler charter-omkostninger

'Maersk Launcher' er, som Søfart tidligere har skrevet, på charter hos havmineselskabet Deep Green, hvor det deltager i arbejdet med at høste værdifulde mineraler på Stillehavets bund. Omkostningerne til charter af skibet i løbet af den 60 dage lange operation for The Ocean Cleanup bliver delt ligeligt af Maersk Supply Service og Deep Green. 

Den samlede ydelse til The Ocean Cleanup har ifølge Maersk Supple Service en værdi af ca. to mio. dollar (12,9 mio. kroner), når man medregner transport af komponenter til Cleanup System 001 fra Danmark og England til San Francisco og containere, der skal bruges til at returnere det opsamlede plastik til land. 

- Vi er i sandhed stolte over at støtte installationen af The Ocean Cleanup's første anlæg. Det er givende at se, at vores maritime formåen kan anvendes i nye segmenter og til at understøtte løsningen på et så vigtigt miljømæssigt problem, siger Steen S. Karstensen.

Hos The Ocean Cleanup er ambitionen at installere en flåde af 60 flydebomme. De vil angiveligt kunne fjerne halvdelen af de 80.000 ton plastik i Stillehavets Affaldsø på en femårig periode.

Se mere om, hvordan The Ocean Cleanups flydebom fungerer, i videoen herunder:

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.283