23948sdkhjf

Efterlyser politisk støtte til genanvendelse

To jyske virksomheder skal fremlægge forslag for Folketingets Miljøudvalg

At genanvende plast i stor industriel skala er en dyr og tidskrævende proces, og det er en væsentlig årsag til, at der i dag næsten ikke produceres genanvendt plast i Danmark.

Det mener man hos Thisted-virksomheden EPS Recycling, at der skal laves om på. 

Derfor har virksomheden i samarbejde med genanvendelsesvirksomheden Plastix A/S i Lemvig fremsendt et forslag til folketingets miljøudvalg om en støtteordning for genanvendelse af plast. 

- I Danmark er vi nok blevet bedre til at sortere vores plastaffald, men vi sender stadigt store mængder plast til forbrænding eller til genanvendelse i udlandet. En ”Grøn Plast-Støtteordning”, hvor støtten gives til ”output” og ikke sorteringen, mener vi kan sikre økonomien i udviklingen af en stærk grøn plastindustri i Danmark, siger Lars Steffensen, der er direktør i EPS-Recycling.

Kræver minimum genanvendt plast
I følge direktøren i Plastix vil den grønne støtteordning få flere producenter til at vælge genanvendelse, siger Hans Axel Kristensen.

- Det vil skabe nye økonomiske incitamenter som gør at producenter og forbrugere i højere grad vælger at genanvende plast, siger Hans Axel Kristensen.

Blandt de øvrige forslag foreslår de to virksomheder at der indføres minimumslovgivning om indholdet af genanvendt plast  eksempelvis emballage og/eller produkter.

- Mindstestandarder vil også styrke markedsmulighederne for grøn plast. Hvis politikerne indfører mindstestandarder, så motiveres hele den danske plastindustri og producenterne til at erstatte energikrævende ”virgin” plast-råvarer med genanvendte-råvarer, siger Lars Steffensen, EPS Recycling A/S.

EPS-Recycle:
På virksomheden i Thisted genanvender man fiskekasser af plasttypen EPS populært kaldet flamingo.
Kasserne presses, neddeles og laves til nye fiskekasser eller andre plastprodukter.

Plastix A/S
Her arbejder de at neddele brugte og kasserede fiskenet til et produkt, der kan indgå i fremstillingen af nye materialer.

På Borgen 7. november
Støtten gør det ikke alene, lyder det samstemmende fra begge direktører, men det kunne skabe et incitament for at få flere virksomheder til at producere med genanvendte materialer.

- Vores forslag til miljøudvalget bygger også på, at der arbejdes med design, lovgivning og mærkningsordninger der befordrer genanvendelse, tilføjer han.

På baggrund af det fremsendte oplæg er EPS-Recycling og Plastix blevet inviteret til at fremlægge deres forslag for Folketingets Miljøudvalg 7. november.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094