23948sdkhjf

Randusiansk samarbejde om genanvendt plastpalle

2½ års projekt er blevet til en europalle i genanvendt PP og PE

Dansk Affaldsminimering og MV Plast - begge beliggende i Randers Kommune – har netop høstet frugten af et 2½-årigt langt samarbejde.

Det har udmøntet sig i en plastpalle lavet af genanvendt PP og PE materiale.

- Vi har designet produktet til at indgå i et closed loop forløb, så når pallen har udtjent sin pligt eller går i stykker, får vi den tilbage, bryder den ned og laver den om til en ny palle igen, siger Kim Dalsgaard, der er direktør og stifter af virksomheden Dansk Affaldsminimering i Langå.

Det er herfra, at grundmaterialet bliver skabt til de nye plastpaller. Virksomheden har specialiseret sig i at bruge den husholdningsplast – typisk fra urent og komplekst sammensat emballage – som grundlag til nye produkter efter en nøje konstrueret neddeling, vaske- og tørreproces.

Materialet sparer en arbejdsgang
Dansk Affaldsminimering modtager det plastaffald fra kommuner og virksomheder, som er for beskidt til at udsortere som selvstændig fraktion med henblik på videresalg. Dernæst gennemgår det en lang serie af nedbrydning, rensning og tørring, inden flager af multifarvet råmateriale leveres til MV Plast i Randers.

- Flagerne er billigere, end hvis vi skulle lave materialet til pilleform, som er det typiske at bruge i en ekstruderingsproces. Men MV Plast har sørget for at kunne producere med flagerne for dermed at spare en yderligere oparbejdning og dermed penge og tid, siger Kim Dalsgaard.

Brug for samarbejde
Samarbejdet er kommet på benene, fordi de to virksomheder har gjort, hvad de respektive er gode til, fortæller Kim Dalsgaard.

- Vi har leveret råmaterialet til MV Plast, der derefter har smeltet det og støbt de nye paller. De har også kontakten med de transportfirmaer, der skal køre med pallerne. Vi kunne godt være gået med i den relation også, men det er vigtigt at kunne begrænse sig og holde fokus. Især når man har en virksomhed, der i forvejen arbejder med mange typer af plast og i flere proces-led, siger Kim Dalsgaard.

De første plastpaller i genanvendt materiale er allerede sendt ud i industrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078