23948sdkhjf

Debat: Nationale plasthandlingsplan skal have virksomhedsfokus

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Virksomhederne skal rustes bedre fra politisk side til genanvendelse og brug af ressourcer, mener ugens to debatører.

Af Trine Torp, miljøordfører for SF, og Marianne Bigum, Folketingskandidat for SF i Københavns Omegn

Selvom plastdebatten ofte forsimples til plast i naturen, så er nøglestenen i EU kommissionens plaststrategi faktisk et blik mod fremtiden, og en vision og strategi for unionens nye plastøkonomi.

Plast er nemlig et vigtigt materiale for den europæiske økonomi, hvor der i 2015 var beskæftiget 1,5 millioner mennesker med en omsætning på 340 millioner Euro. Den globale efterspørgsel på plast er tyvedoblet siden 1960’erne, og forventes fordoblet endnu en gang i løbet af de kommende 20 år. Men selvom plastproduktionen i EU har været stabil de seneste år, er den europæiske andel af det globale marked faldende, og det kan have konsekvenser for den europæiske økonomi, såvel som for de mennesker, som i dag er beskæftiget i den europæiske plastindustri.

Samtidig har den store og stigende brug af plastik haft konsekvenser for miljø og klima i form at udledningen af mikroplast, som vi stadig ikke er helt klar over konsekvensen af, CO2-udledninger i forbindelse med produktion samt den efterfølgende affaldshåndtering, og en voksende mængde plastikaffald i miljøet.

Fremtidens forsyning af plast er en udfordring for industrien
Den stigende efterspørgsel på et vigtigt, men også begrænset materiale, og den lave andel af recirkulering af plastmaterialet tilbage til sektoren, er en udfordring for plastindustrien da det medfører usikkerhed om den fremtidige forsyningssikkerhed og dermed en usikker fremtid for virksomhederne som helhed. For er industrien i høj nok grad gearet til en fremtid, hvor der i endnu højere grad kommer til at være konkurrence om råvarerne.

Der er nemlig ikke tvivl om, at vi går en fremtid i møde, hvor vi skal vænne os til at levere mere for mindre. Det bliver i fremtiden nødvendigt, at vi kan møde befolkningernes behov, men med signifikant mindre påvirkninger af miljø og klima, og et lavere råvareforbrug. Og der er ikke tvivl om, at fremtidens virksomheder er dem, som i tide er omstillet til at kunne levere på efterspørgslen selv i en ressourceknap økonomi.

I SF godt være bekymret for, om vi politisk i høj nok grad er med til at understøtte virksomhederne i denne vigtige omstilling. 

Det er meget fint at have fokus på at få øget genanvendelsen, for her er vi simpelthen ikke er gode nok i dag. Men det siger også sig selv, at med en fordobling af efterspørgslen de næste 20 år, så kan genanvendelse alene ikke gøre det.

For hvor skal al det ekstra plastmateriale komme fra? Her tror vi i SF ikke på at biobaseret plast er en god løsning, for vores naturressourcer er også under pres bl.a. fra fødevareproduktion men også biobaseret energiproduktion. Og så er miljø- og klimaeffekterne ved produktionen af biobaseret plast heller ikke ubetydelige.

Fremtidens virksomhed kan levere mere for mindre
Fremtidens virksomheder bygger på cirkulære forretningsmodeller. Virksomheder skal i højere grad end i dag sælge produkter, som kan holde længe og hvor det er en del af virksomhedsmodellen, at kunden kan få reservedele og få repareret det købte, frem for at købe nyt.

Men virksomheder skal også i højere grad sælge en service i stedet for et produkt. Det ikke så vigtigt for kunden om den bestilte vare leveres i en engangsemballage, eller i en emballage, som kan returneres til producenten og bruges igen og igen.

Et godt eksempel på netop dette er faktisk dansk og handler om den frugt, grønt og andre fødevarer, som vi bl.a. kan finde i vores supermarkeder. Her leverer to virksomheder Schoeller Plast og Brüel Systems tilsammen det produkt og den teknologi, som muliggør genbrugsemballage frem for engangsemballage. Schoeller Plast laver transportkasser i holdbar solid plast, som kan holde 10 år eller mere og Bruël Systems laver store automatiske vaskesystemer, så transportkasserne kan rengøres og bruges igen. Den slags skal vi have mere af, den slags er der fremtid i, og så viser virksomhederne at der faktisk også er god forretning i det.

Vi er ikke i tvivl om, at industrien kan levere med innovative løsninger på dette område, men vi er i tvivl om hvorvidt det nuværende politiske system og den nuværende regering kan.

For den europæiske strategi er helt tydelig omkring, at en intelligent, innovativ og bæredygtig europæisk plastindustri skal bygges på genbrug og cirkulære løsninger, som forebygger at plast bliver til affald. Det mest miljøvenlige materiale er og bliver det, vi designer os ud af behovet for. Derfor er EU kommissionen også kommet med et forslag til reducere brugen af visse engangs-plastikprodukter.

Regeringen leverer kortsigtet og elendig erhvervspolitik
Men hvor vi i SF mener, at fokus skal være på at reducere selve brugen af engangsartikler, og omstille os til en cirkulær økonomi, hvor vi bruger færre ressourcer til at levere på befolkningens behov og reducerer miljøpåvirkningerne af vores forbrug, lægger regeringen op til at dansk industri, detailhandel og servicesektor bare kan skifte over til engangsprodukter lavet af noget andet end plast.

Det er utroligt kortsigtet. For fremtiden kommer ikke kun til at være fattig på plast, men på materialer i det hele taget. Og så skal man også huske, at andre materialer end plast altså også produceres med konsekvenser for miljø og klima.

Regeringens strategi kommer til at gøre industrien en bjørnetjeneste og er også elendig erhvervspolitik, når der ikke tages et politisk ansvar for at sikre, at virksomheder, industri og detailhandel er omstillet til den virkelighed som kommer. Regeringens strategi vil pege de danske virksomheder i en helt forkert retning, som vil betyde, at danske virksomheder skifter til at bruge andre råvarer, som der allerede nu og også i fremtiden ligeledes vil være kamp om.

Vi mener derfor, at den nationale plasthandlingsplan i langt højere grad skal have et mere langsigtet og innovativt virksomhedsfokus, der understøtter de danske virksomheder i omlægningen til en bæredygtig plastindustri, med fokus på reel omstilling til den cirkulære økonomi. Kun sådan sikrer vi, at der også i fremtiden vil være arbejdspladser og vækst i den danske plastindustri.

Hold dig opdateret med PlastForum DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Massiv interesse: Cirkla melder udsolgt

Klodsbygger med start-up-optimisme: Ud af 2018 med lille underskud

1

Lego-arvinger tredeler magten

Nyt fra bestyrelser og direktionsgange

Vetaphone-ledelse: Tilfreds trods tilbagegang i regnskab

Induflex' direktør: Det er med vilje, vi har fart på

Nyhedsbrev

Plus Pack trækker på den cirkulære designmanual

Plus Pack har allerede udviklet flere produkter sit første produkt ved hjælp af designmanualen for cirkulær plastemballage, og er undervejs blevet klogere på, hvad grønne emballager er

Online Avis Arkiv

22 meter tårn er landet hos Quantafuel

Nyborg skal opvarmes af genanvendte dæk

Minister: Udfordringen er, at vi er så gode til at brænde plasten af

Efter 70 år: Værktøjsfirma skifter navn

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Når 80 meter ikke er nok: Kompositmager vil hyre 100

Lego sprøjtestøber 100 millioner elementer - i døgnet

Coloplast jagter nye opkøb

God start på året: Coloplast øger omsætningen igen

300 millioner kroners anlæg på vej: Dæk får nyt liv på Nyborg Havn

Efter Falck-sagen: Ambu mister bestyrelsesmedlem

Lego genvinder grebet om Tyskland

Plastindustrien: Plasthandlingsplanen skaber et godt udgangspunkt for øget genanvendelse

Plastplan på plads: Alle partier bakker op

Planen indeholder 11 nye punkter.

Årets første Magasinet Plast på gaden

Fra 60 til 140: Lego klar med butiksboom i Kina

Nyt fra branchens bestyrelser

Til kamp mod det allermindste mikroplast

3D-print: - Væksten ligger ikke i prototyperne

Bilka og Føtex dropper en million sugerør

Det sker: Plast møder måleteknik

Indstillingen til Plastprisen 2019 er i gang

Hjernø Værktøjsfabrik udvider ledelsen

Afgifterne på blød PVC er fjernet

1

Hvad er op og ned på bioplast?

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Desktop Metal frigiver nyt materiale

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Elektrisk, termisk eller mekanisk adskillelse med folier og laminater.

Rejsegilde hos QUANTAFUEL

Det bliver obligatorisk for dig at sende elektroniske fakturaer til den offentlige sektor i Sverige

Højere effektivitet via brugerinterface på JOFRA CTC temperaturkalibrator

Udvid forretningsmodellen og lav en Vestas med IoT og sensorer

3-dages Automotive Efficiency Seminar

Overvejer du at investere i Dynamics 365?

GIV DIN KRAN ET NYT LIV - Renovering af wire og kædetaljer

Har du brug for at få bearbejdet dit aluminium?

Efteruddannelse - find vej gennem junglen

Vi har fået ny hjemmeside.

Dansk Materiale Netværks Årsdag 2019

ARBURG Teknologidagene 2019

Mirit Glas leverer kemisk hærdet glas - som er tyndt, stærkt og hårdt

Gratis rapport til dig: Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder

Store besparelser!

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

ARBURG teamet udvider

Blaaholm optimerer produktionen af stearinlys hos Cidex A/S

Inspirationstur i Danmark

Skal du bruge glas med ekstra stor brudstyrke?

Find vej til danske testfaciliteter

Send til en kollega

0.13