23948sdkhjf

Nyt biogranulat ud af Tolne

Nordjysk virksomhed starter salget af biorisin til sprøjtestøbemaskiner.

Den nordjyske bioplastvirksomhed Greenway havde fint besøg i uge 32, da en malaysisk delegation besøgte virksomheden. Med sig havde de en ny type granulat af biobaseret og -nedbrydeligt materiale, som de ved hjælp af Greenways netværk skal udbrede til det nordeuropæiske marked.

Produktet kan sprøjtestøbes i allerede eksisterende maskinel, og det bliver muligvis dét, der får flere plastproducenter vundet over til produkter af bioplast, siger Søren Andreassen, der er direktør i Greenway.

- Vi kender til en del producenter, der har efterspurgt et sådant produkt men ikke har kunne finde det på markedet. Vi har været ude at præsentere det for virksomheder, og de virker rigtig glade, siger Søren Andreassen, der i respekt for salgsprocessen endnu ikke kan løfte sløret for, hvilke virksomheder, der er tale om.

Han kan dog sige, at nogen ønsker produkter til beskyttelse af skrøbelige varer under transport, mens andre kigger på det som anvendelse til service til mad på farten.

- Risinet kræver meget få, hvis nogen overhovedet, ændringer på sprøjtestøbemaskinen. Det har været en hindring før, at det krævede dyre justeringer, og det har holdt folk fra at bruge biomaterialer, tilføjer han. 

Udfordringen ved sprøjtestøbning
Problemet med sprøjtestøbning af biogranulat har tidligere været, at produktet har været sårbart over for meget varme temperaturer, som sprøjtestøbningsprocessen kræver. Samtidig har bioprodukterne haft svære kår under den hastighed, hvormed granulatet er blevet sprøjtet ud i formen.

Det er løst med det nye produkt, siger den malaysiske producent, fordi produktet tåler varmepåvirkning over 60 grader, som ellers er det, bioprodukter tåler, inden de mister deres kontur.

Vejen til Skandinavien
Biorisinet er udvundet fra roden fra en stivelsesrig plante kaldet maniok, der gror i Asien og en stor del af Afrika. Plantens dele udvindes til forskellige industrielle formål, blandt andet som tykner i lim og maling samt elementer i gipsplader og isolering.

Restproduktet har den malaysiske virksomhed Indochine Bio Plastiques (ICBP) sat sig på og har opbygget en fabrik og en forretningsmulighed i at sælge det som granulat til producenter, der derfra kan producere til deres slutkunder.

Døren til Nordeuropa
Her kommer Greenway i Tolne ind i billedet, der skal være producentens vej ind i Scandinavien.

- Greenway har allerede opbygget et netværk til virksomheder, der beskæftiger sig med bioplast eller gerne vil i den retning. Vi har været i dialog med Greenway i et års tid, og matchet mellem vores virksomheder er godt, siger Amir bin Abul Hasan Ashari, der er direktør i ICBP.

Læs mere om samarbejdet mellem Greenway og ICBP i Magasinet Plast, der udkommer 14. september. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.489