23948sdkhjf

Nyt pantsystem: Vi havde haft svært ved at håndtere det for to år siden

52 millioner stykker ekstra emballage skal igennem i systemet med den nye pantordning fra 2020. Dansk Retursystem er klar til den øgede mængde, men er glade for timingen.

Fra 2020 skal der 52 millioner flere stykker emballage igennem det nuværende pantsystem. Det kom frem på et pressemøde i juni, hvor Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen udvidede den nuværende pantordning til også at inkludere plastflasker fra juice og smoothies – enheder der indtil videre er blevet smidt ud som affald, men nu skal skubbes igennem pantautomaterne.

Den øgede mængde skaber unægtelig et ekstra pres på Dansk Retursystem, men ikke et pres, der ikke kan håndteres, siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.

- Det svarer til en udvidelse på fire til fem procent i forhold til vores nuværende niveau, så selvom 52 millioner enheder lyder af meget, så er det ikke noget, der vælter systemet. Sat lidt på spidsen svarer den ekstra mængde til 13 dages pant i maj måned, der godt nok også satte pantrekord på grund af det gode vejr. Men omfanget af den nye ordning svarer til et almindelige udsving i en sommermåned, siger Lars Krejbjerg Petersen.

- Timingen er god for os
Men selvom det i det store billede ikke rykker gevaldigt på Dansk Retursystems nuværende håndtering af pant, så falder udvidelsen af pantordningen belejligt sammen med, at virksomheden netop har taget hul på byggeriet at et stort domicil i Høje Taastrup med ekstra kapacitet til de øgede mængder pantenheder.

- Den ekstra mængde pant passer fint med den kapacitet, vi havde på tegnebrættet til vores nye domicil. Vi var i forvejen ved at vokse ud af vores nuværende matrikel, fordi vi har haft vækst på tre til fem procent i den indleverede pant de seneste år, så vi har taget højde for, at vi skulle bruge mere plads fremadrettet, siger Lars Krejbjerg Petersen.

Det nye pantsystem træder i kraft 1. januar 2020, og i den mellemliggende periode skal detailhandlen gøre sig klar til at håndtere de ekstra pantprodukter, pantautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystems nye 14.000 etagemeter store domicil kan blive færdigt og taget i brug.

- Timingen er rigtig god for os. For to år siden havde vi haft store udfordringer med at håndtere den ekstra mængde, som ordningen tilføjer, men nu med det nye anlæg på vej passer det fint, siger han.

Ny pant ligner
De nye enheder i pantsystemet bliver overvejende nye plastflasker til saft og juice, men også glasflasker fra smoothies og aluminiumsflasker til energidrikke. Og selvom det kommer til at kræve lidt tilvænning at få de nye enheder ind, så har direktøren store forventninger til inklusionen af de nye i familien.

- Vores pantsystem er velfunderet og har en høj returprocent, så jeg forventer intet andet end, at det kommer til at gå godt med at få nye emballagetyper ind. Når det er sagt, kræver det, at både detailhandel, producenterne og ikke mindst forbrugerne tager ordningen til sig, og det kommer til at tage lidt tid, før alt er på plads, siger han.

Han tilføjer, at Dansk Retursystem har gode erfaringer fra de seneste justeringer af pantsystemet fra 2005 og 2008, og at det det plejer at finde et niveau efter en tilvænningsperiode.

- Det første års tid, vil der opstå overraskelser. Forbrugerne skal vænne sig til at pante de nye enheder, og detailhandlen skal til at vænne sig til at opbevare den type emballage også, når det bliver returneret. Men de nye typer ligner meget dem, vi allerede har i systemet, så jeg tror, det kommer til at gå fint, slutter Lars Krejbjerg Petersen.

Fakta

Nyt pantsystem

  • Ordningen træder i kraft 1. januar 2020. I den mellemliggende periode skal detailhandlen gøre klar til det nye system, pantautomaterne skal justeres og Dansk Retursystem skal gøre klar til den øgede mængde.
  • Det nye pantsystem kommer til at omfatte plastflasker til juice og saft, glasflasker til smoothies og metaldåser til blandt andet energidrik.
  • Den ekstra mængde emballage svarer til 6000 ton ekstra materiale ind i pantsystemet.
  • Den seneste justering af pantsystemet fandt sted i 2008, hvor emballager til kildevand, iste og limonade kom med.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.537