23948sdkhjf

Plastvirksomhed har barberet en fjerdedel af energiforbruget

Pharma-Tech bruger i dag 25 procent mindre energi per produceret kilo plast.

På godt og vel fire år har Pharma-Tech kappet en fjerdedel af energiforbruget per produceret kilo plast.

Det er de nøgne facts her tre år efter, at den randrusianske blæsestøbningsvirksomhed satte sig for at reducere energiforbruget i den traditionelt meget energikrævende plastproduktion.

- Når man bliver presset lidt, virker det, konstaterer Ole Rubek, der er den ene af Pharma-Techs to ejere, og som i det daglige fungerer som teknisk chef.

- Men der skal også investeres rigtig mange penge i det, supplerer medejer og administrerende direktør Morten Hart Johansen.

Bare som en understregning af, at energibesparelser ikke kommer af sig selv. I Pharma-Techs tilfælde har det krævet både ny teknologi og nye rutiner.

LED-belysning var første skridt
Jagten på energibesparelserne blev indledt i 2015 gennem et projekt i Plastindustrien. Som såkaldt energitung virksomhed kan Pharma-Tech - der primært laver blæsestøbt emballage til pharma- og fødevareindustrien - få refunderet dele af sin PSO-afgift, men det kræver, at en virksomhed via en ISO50001-certificering kan dokumentere, at man arbejder på at reducere sit energiforbrug.

Ole Rubek og Morten Hart Johansen lagde ud med at danne sig et overblik over, hvor det gav mest mening at sætte ind, herunder ved at hyre en energikonsulent til at hjælpe med at kortlægge fabrikkens energiforbrug.

Første skridt var at skifte den traditionelle loftsbelysning i fabrikshallen ud med sensorstyret LED-belysning, så der i dag kun tændes lys i de zoner, hvor det er nødvendigt. Efterfølgende er der desuden blevet etableret såkaldt frikøling, hvilket vil sige, at man udnytter udeluftens køleevne i stedet for at køle via en kompressor.

Har kæmpet på flere fronter
Men at spare på energien har hos Pharma-Tech været en indsats, der er blevet ført på flere fronter. Adfærdsændringer hos medarbejderne har nemlig været lige så vigtigt som de teknologiske tiltag.

- Adfærd er en stor del af det, og det er nok den ukendte faktor, der overraskede os. Du kan måle dig til, hvor meget frikøling kan reducere energiforbruget, men adfærden kan du ikke måle dig frem til. Den kommer, når folk gør det rigtige, men det ser du først bagefter, siger Morten Hart Johansen, som uddyber, at ledelsen har forsøgt at adressere energirigtig adfærd både formelt og uformelt, det vil sige både på personalemøder og i pauser ved kaffeautomaten.

- Jeg tror aldrig, der er blevet slukket så mange lys som efter det første møde. Der var nærmest mørkt i alle rum, lyder det med et grin fra den administrerende direktør.

En tung affære

Han understreger dog også, at energibesparelserne ikke bare kommer af sig selv. Alene den nødvendige kortlægning af en virksomheds energiforbrug er en tung affære.

- Det kræver ressourcer. Det er tungt at arbejde med. Og det er ikke noget, man bare lige vinger af i en lille organisation, siger Morten Hart Johansen.

- Vi har vel brugt 20-25 procent af vores overskud på energirenoveringer de sidste tre-fire år, så det er en virkelig stor post. Men det kommer så også hjem igen, supplerer Ole Rubek.

’Der går jo sport i det’
Det lavere energiforbrug styrker Pharma-Techs konkurrenceevne, lyder det fra begge ejere. De forventer dog ikke, at de kan barbere yderligere 25 procent af energiforbruget.

- Men vi kan godt komme længere ned. Og vi skal nok tage ti procent mere, det er jeg ikke i tvivl om. Der går jo også lidt sport i det, lyder det fra Ole Rubek.

Nye fuldelektriske maskiner, der bruger væsentligt mindre strøm end hydrauliske maskiner, skal bidrage til, at Pharma-Tech kan komme endnu længere ned. Men ellers er det primært på løbende maskinoptimering samt adfærd og arbejdsgange, at der fortsat skal tages meter.

Blandt andet har virksomheden lige ansat en ny medarbejder, der skal arbejde med 5S leanproduktion.

- Vi tror, der er nogle afledte gevinster at hente i hurtigere omstillingstider og dermed spare strøm, fordi vi gør tingene på den samme måde hver gang, slutter Ole Rubek.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078