23948sdkhjf

Den omvendte verden: Østeuropæerne køber deres pharmakrukker i Randers

Pharma-Tech er i dag fuldt konkurrencedygtige med sine østeuropæiske konkurrenter og vækster 10-15 procent om året. En ny tilbygning skal gøre det nemmere at følge med væksten

Normalt kører industriens fragtbiler fra øst mod vest, men i tilfældet Pharma-Tech er det faktisk omvendt.

Eksport tegner sig for en voksende andel af den randrusianske plastvirksomheds omsætning, og det er især Østeuropa, der rykker, fortæller medejer og teknisk chef, Ole Rubek.

- Det er helt klart eksporten, der trækker. I 2010 udgjorde eksporten under 10 procent, og i dag udgør den cirka 50 procent. Og det er særligt Østeuropa, der rykker.

Sikker levering
En del af forklaringen er, at Pharma-Tech takket være en høj grad af automatisering kan være konkurrencedygtig på store serier, og at man derved også kan tage opgaver ind, som de mindre østeuropæiske konkurrenter ikke kan rumme.

Men også en høj leveringssikkerhed og styr på tingene spiller ind, mener Ole Rubek.

- Vi er nok dyrere end de russiske og polske leverandører, men vi gør det, vi siger. Når kunden bestiller noget til den 24., kommer det den 24. Det er i hvert fald det, vi hører fra kunderne. At der er styr på det, vi laver.

Afgørende med mere lagerplads
Blæsestøbt emballage i form af især krukker til piller og kosttilskud er Pharma-Techs primære gebet og har været det siden etableringen i 2010.

- Vi har også en enkelt sprøjtestøbemaskine, men det er, fordi kunderne ofte kræver, at vi kan begge dele, siger Ole Rubek om maskinparken, der omfatter 24 maskiner.

Siden 2010 er Pharma-Tech i gennemsnit vokset med 10-15 procents organisk vækst om året, og det forventer Ole Rubek og Morten Hart Johansen vil fortsætte. Derfor er virksomheden i færd med at opføre en tilbygning til de eksisterende haller, der skal udvide produktionen med 1.000 m2 og lagerpladsen med 1.500 m2.

Lagerplads er afgørende for Pharma-Tech, der gør en dyd ud af at kunne levere fra dag til dag.

- Der har vi fundet en lille niche. Vi vil gerne kunne levere fra dag til dag, og det har virket indtil videre. Men det er selvfølgelig hele tiden en balance, for man binder også meget likviditet i sådan et lager, siger Ole Rubek.

Udskilningsløb siden 2008
Han etablerede forløberen til Pharma-Tech, Rubek Emballage, i 2000. Dengang var der knap 20 virksomheder i Danmark, der gjorde det i blæsestøbning. I dag er der i omegnen af syv, skønner Ole Rubek.

- Der har været et kraftigt udskilningsløb, især fra 2008 og så til nu. Dem, der havde 2-3 maskiner, findes ikke rigtig længere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078