23948sdkhjf

- Vi skal have et nordisk forum for plast

De nordiske lande bør etablere et forum, som skal sikre bæredygtighed inden for plast og styrke den cirkulære økonomi, fastslår Norges tidligere klima- og miljøminister i en ny rapport.

Ifølge Tine Sundtoft, tidliigere norsk klima- og miljøminister, skal plast som materiale generelt prioriteres højere i overgangen fra lineære til mere cirkulære økonomier. I en ny rapport efterlyser hun en højere grad af koordinering mellem de nordiske lande, både når det gælder produktion af viden, udveksling af erfaringer og konkrete tiltag i landene.

Et dialogforum, som skulle koordinere de gode indsatser, som allerede foregår i landene, kunne desuden give værdifulde indspil til udviklingen af plastpolitikken i Europa.

– Vi mangler stadig produktdesign med fokus på materialevalg, som helt gennemgående er baseret på, at et plastprodukt skal have en lang levetid og kunne genanvendes, når det går i stykker eller ikke kan bruges mere. Markederne for genanvendt plast skal også udvikles, siger Sundtoft, som i sin rapport De nordiske lande i den grønne omstilling – mere end naboer præsenterer tolv nye strategiske forslag til gavn for samarbejdet på miljø- og klimaområdet, siger Tina Sundtoft.

Giftfri værdikæder
Dialog- og koordineringsforummet for plastspørgsmål skal ifølge rapporten bidrage til at skabe gennemsigtighed i værdikæderne, når det gælder materialevalg og tilsætningsstoffer – herunder skadelige kemikalier.

Udgangspunktet bør være, at al plastanvendelse skal være cirkulær og giftfri. Et giftfrit kredsløb forudsætter således, at problematiske stoffer erstattes af ufarlige stoffer i alle materialer, som skal genanvendes, siger Tine Sundtoft.

Plastproblematikken har i flere år stået højt på den politiske dagsorden i det nordiske samarbejde, blandt andet via det igangværende nordiske program for at mindske miljøpåvirkningerne fra plast (2017-2018).

Det foreslåede plastforum vil ifølge rapporten effektivisere arbejdet ved at kunne initiere fælles forskningsprojekter, kapacitetsopbygningen, udvikling af finansieringsinstrumenter eller kommunikation med centrale aktører.

– De nordiske lande har altid været foregangslande, når det gælder miljø- og klimaløsninger. Her er der en meget konkret mulighed for at skabe nordisk merværdi, som resten af verden kan have glæde af, konkludere Sundtoft.

Rapporten De nordiske lande i den grønne omstilling – mere end naboer er bestilt af de nordiske miljø- og klimaministre, og den er baseret på næsten 120 samtaler, som Sundtoft har haft med politikere, embedsmænd, miljøorganisationer og repræsentanter for erhvervslivet i både Norden og internationalt.

Læs rapporten her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078