23948sdkhjf

Den cirkulære økonomi er trekantet

Ny rapport har kortlagt hvilke stopklodser, der lige nu hindrer mere genanvendelse.

I et nyt studie har Teknologisk Institut analyseret vilkårene for hvordan affald kan blive til nye råstoffer i den cirkulære økonomi. Konklusionen er at der er tre afgørende vilkår der skal på plads før materialerne for alvor går i kredsløb: Teknologi, marked og miljø.

- De tre vilkår er helt afgørende for den cirkulære ressource økonomi, og det er derfor vi populært sagt kalder den cirkulære økonomi for trekantet. Modellen kan hjælpe med analyser af, hvor barriererne for den cirkulære økonomi findes og systemet ”propper til”. Hvis markedet fx ikke fungerer, så kan regulering måske afhjælpe det. Hvis teknologien ikke findes, så skal der måske sættes ind med forskning og udvikling, påpeger senior specialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Stig Yding har sammen med chefkonsulent Martin Eggert Hansen gennemført udviklingen af modellen og gennemgået vilkårene for en lang række materialer. Studiet Den Cirkulære Økonomi i Dansk Kontekst udgives i dag i form af en e-bog med analyse modeller om den cirkulære økonomi.

Genbrug af råstoffer
Jordens ressourcer er begrænset og en cirkulær ressource økonomi med højere grad af genbrug af råstoffer handler om, at vi anvender ressourcer og materialer så mange gange som muligt. Når produkter eller bygninger er udtjente, skal materialerne ikke afbrændes eller deponeres, men omdannes til nye råvarer til produktion og byggeri.

De tre vigtige grundvilkår, der ifølge studiet skal være på plads for at den cirkulære økonomi kan lykkedes, er:

  • Teknologi. Teknologien skal være til stede. Hvis teknologien til fx sortering eller oparbejdning af materialer mangler, så går den cirkulære ressource økonomi i stå.
  • Marked. Hvis der ikke er aftagere til de genanvendte materialer, eller det er dyrere at genanvende end at bruge ny materialer – så går den cirkulære ressource økonomi i stå
  • Miljøet. Der skal være en miljømæssig fordel ved at genanvende materialet. Hvis det fx er meget forurenende eller meget ressourceforbrugende at genanvende materialet – så går den cirkulære ressource økonomi i stå.

Stig Yding Sørensen påpeger, at den cirkulære ressourceøkonomi hurtigt bliver kompleks.

- Derfor kan det være vanskeligt at se, hvor man kan få effekt af en indsats. Analyse- modellerne, der præsenteres i rapporten, vil gøre det lettere at skabe overblik over hvilke barrierer og udfordringer der kan være før et konkret materiale som plastic eller byggematerialer kan indgå i den cirkulære ressource økonomi. Overblikket kan gøre det lettere for brancherne og politiske aktører at sætte ind, hvor det har størst effekt, siger Stig Yding Sørensen.

Modelarbejdet i bogen er foretaget under rammekontrakt 2016-18 om Cirkulære Ressource Økonomi for Styrelsen for Forskning og Uddannelse

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096