23948sdkhjf

Neutroner kan give virksomheder ny indsigt i deres produkter

En stribe virksomheder inden for metal- og plastindustrien blev klogere på, hvordan neutron- og røntgenteknik kan hjælpe med at løse deres materialeproblemer på et seminar hos Teknologisk Institut.

Under seminaret fortalte virksomheder, eksperter fra den akademiske verden og Teknologisk Institut, hvordan de havde anvendt neutroner og røntgen til at komme under huden på deres materialer på en måde, som ikke er muligt med andre teknikker. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Blandt deltagerne var LM Wind Power, som gennem avanceret 3D-billeddannelse med røntgenteknikker har fået hjælp til at forstå deres materialer. Firmaet har anvendt synkrotron-faciliteter for at få adgang til røntgenstråler, der med høj præcision kan gennemtrænge og måle strukturer i deres vingematerialer. LM Wind Power er med i Linx-projektet, som bringer neutron-/røntgenteknologi og industri sammen.

Alumeco fortalte om nogle af de udfordringer, deres kunder oplever med restspændinger i blokke af aluminium. Restspændinger kommer fra selve produktionsprocessen, da for eksempel valsning kan påføre metallet indre spændinger. Idet neutroner og synkrotronstråling kan trænge gennem metaller, kan de direkte og ikke-destruktivt måle de skjulte spændinger i metalstrukturen og dermed nedbringe risikoen for dyre efterbehandlinger af bearbejdede emner, der har slået sig.

- Vi havde rigtig gode diskussioner på mødet om, hvad der var muligt og ikke muligt med neutron- og røntgenanalyser. Både teknisk, men også rent lavpraktisk med, hvordan man skulle komme videre. Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i at bruge de nye værktøjer mere industrielt, udtaler Nikolaj Zangenberg, centerchef på Teknologisk Institut og leder af et nyt projekt, der netop skal gøre det muligt for virksomheder at få nemmere adgang til neutron- og røntgenfaciliteter.

- Teknikkerne har været kendt og anvendt i forskningssammenhænge i mange årtier. Men det nye er, at der er fokus på at bruge teknikkerne i en industriel sammenhæng, så de lever op til industriens behov omkring leveringstid, standarder og datasikkerhed, tilføjer han.

Dagen var arrangeret af Dansk Materiale Netværk, Linx-projektet og Teknologisk Institut. Både via Linx og Teknologisk Institut kan virksomheder få rådgivning om deres materialeudfordringer, og om de kan løses gennem neutron- og røntgenanalyser.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095