23948sdkhjf

Plastsortering med startvanskeligheder

"Forkert" affald havner stadig i containerne til plast. Men det er prisen for ny sorteringsordning, der lige skal løbes i gang.

PC-tastaturer, en død kvælerslange og brugte børne- og voksenbleer. Det er bare nogle af de typer affald, som de ansatte på Reno Nord i Aalborg har måttet hive ud af de bunker af indleveret affald, der burde være en plast- og metalfraktion.

Der lander nemlig stadig "forkert" affald i containerne til plast, og sådan vil det altid være, når man skal løbe en ny sorteringsordning i gang, siger Henrik Kirkegaard, miljø- og udviklingschef for Reno Nord.

- Vi har tilladt både hårde og bløde fraktioner i containerne, for at gøre det let for kommunernes borgere. Det betyder, at folk kommer til at smide affald i, der ikke hører til i plastcontaineren, fordi de bliver i tvivl eller ikke er opmærksomme på, at der skal frasorteres affald. Og så vil der altid være de borgere, der ikke ønsker at sortere, siger han.

Samtidig skal man også huske at se på, om indsamlingsordningen understøtter en god sortering, siger han.

- Man skal også spørge sig selv, om indsamlingssystemet og containerne er gode og tydelige nok, eller om det er for nemt at tage fejl, når man som borger står i en mørk affaldskælder og prøver at gøre sit bedste, siger han.

Nem sortering
For kommunerne har mantraet fra starten været at gøre sorteringen nem for borgerne. Derfor har både hård og blød plast haft legitim adgang til de nye containere. Andre kommuner har valgt at gøre eksempelvis den bløde fraktion uønsket, men det har ikke været strategien hos Reno Nord.

- Når det er sagt, døjer vi stadig meget med dagrenovation i containerne til plastaffald. Børnebleer er et mareridt, voksenbleer er endnu værre, fordi de sætter sig fast i vores maskiner og i øvrigt forurener alt andet indhold på transportbåndet. Vi har også fundet en død kvælerslange en gang. Men erfaring fra andre anlæg viser, at borgerne også bliver bedre hen ad vejen til at spotte plastaffald, så det håber vi også på, siger Henrik Kirkegaard.

En ting er de åbenlyse forkerte fraktioner, som dumpes i containerne, en anden ting er de komplekse emballager, som borgerne kan have svært ved at se, om er plast eller ej.

- Der ligger meget elektronikaffald i containerne til plast i form af computermus, tastaturer og mobiltelefoner. Det er ganske rigtig plast uden på, men indersiden er spækket med ledninger og elektriske komponenter, og så bliver det diskvalificeret som plastaffald. Men det er svært for borgeren at gennemskue, siger han.

I det hele taget er komplekse affaldstyper også en kilde til fejlsortering på anlægget, fordi det er for svært at vurdere især emballagers sammensætning. Poser til slik og kaffe virker som en blød fraktion, men disse typer er sat sammen af flere lag af forskellige folier, der ikke kan skilles ad til genanvendelse og derfor bør brændes med dagrenovation.

- En flaske Mathilde Kakaomælk består af låg, folie og selve flaskens krop, der er LDPE, PP og PET. Scanner maskinen låget, bliver flasken smidt i PP-bunken, selvom hovedparten af materialet af PET.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141