23948sdkhjf

Millionbeløb til genanvendelse af plast

Miljø- og fødevareministeren støtter tre nye projekter, der kan føre til mere genanvendelse af plast. Et af projekterne skal se på mademballage på nyt supersygehus.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen støtter nu tre innovative plastprojekter med samlet halvanden millioner kroner.

Et af projekterne skal se på mere genanvendelig plast på danske hospitalskøkkener. Hver dag produceres op mod 100.000 måltider i danske sygehuskøkkener. Et af projekterne skal nu undersøge, om man kan genanvende engangsplast fra måltiderne i et lukket, cirkulært system. Vi skal blive bedre til at genbruge og genanvende plast, mener Esben Lunde Larsen.

- Plastforurening er et stort problem på globalt niveau. Men det betyder ikke, at vi bare skal holde op med at bruge plast, for det er et enormt praktisk materiale. I stedet skal vi blive bedre til at genbruge og genanvende plast. På den måde skåner vi natur og miljø og udnytter materialernes værdi maksimalt. Det er også derfor, at vi støtter projekter som dette, siger ministeren.

Ølkrus bliver til tallerkener på NorthSide
Det er anden gang, at den såkaldte plastemballagepulje støtter projekter. Sidste år støttede puljen blandt andet et projekt på NorthSide festivallen, der indsamlede over 300.000 ølkrus for at genanvende dem i et lukket kredsløb.

- Næste år får festivalgæsterne mad på tallerkener lavet af ølkrusene fra sidste år. Det er den slags projekter, der er med til at gøre os alle sammen bevidste om det plast, vi bruger – og hvor det ender henne, siger Esben Lunde Larsen.

- Jeg er optaget af at gøre noget ved plastforurening, og det kræver en fælles indsats på tværs af landegrænser. Derfor er det vigtigt, at der først på europæisk plan laves en plaststrategi. Derefter vil jeg invitere alle Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan man kan lave en national plasthandlingsplan.

Ud over projektet med emballage til hospitalskøkkener bliver der også givet penge til at udvikle design af genbrugelige plastemballage til detailhandlens private-label produkter, og alternativer til lamineret plastfilm. 

De tre projekter, der bliver støttet:

  1. Kellpo A/S og Ernæringsenheden Vest får 500.000 kr. til i forbindelse med udvikling af et nyt kostkoncept til det nye supersygehus Gødstrup i Region Midtjylland at undersøge muligheden for udvikling af engangsemballage af genbrugsplast med høj genanvendelsesprocent. Formålet er at lave et cirkulært system for denne emballage. Emballagen skal sorteres, vaskes, re-granuleres, testes og genbruges.
  2. Amager Ressourcecenter får 500.000 kr. til at udvikle og demonstrere metoder til design af regenerative plastemballager anvendt til detailhandlens private-label produkter. Projektet vil på tværs af emballage- og produktkategorier skabe et designdogme for plastemballager, som kan øge genanvendelsen og kvaliteten i genanvendelsen.
  3. Teknologisk Institut får 500.000 kr. til at undersøge og afprøve, om coatet plastfilm fremstillet i samme plasttype kan erstatte lamineret plastfilm fremstillet i flere plasttyper i eksisterende posepakkemaskiner og andre pakkemaskiner til fleksibel emballage.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094