23948sdkhjf

Stop for plast til Kina kan blive en god forretning for danske virksomheder

1. januar er det uigenkaldeligt slut med at eksportere beskidt plastaffald til Kina. I mange år har det ellers være en nem måde for danske kommuner at slippe af med det urentable beskidte plast. Når en container med kinesiske varer var blevet tømt på en dansk havnekaj, blev den fyldt med plastaffald til returrejsen og dermed var noget af problemet løst.

- Priserne for at slippe af med affald vil stige, og det store spørgsmål er, om der er genanvendelses-kapacitet nok i Europa til at håndtere de store mængder. Det tvivler jeg på, at der er, så det vil blive dyrere at slippe af med plasten. Vi hører allerede nu om aktører, der ikke vil strande med materiale, når Kina-stoppet rammer 1. januar og derfor stiger håndteringspriserne allerede, siger direktør Jacob Hartvig Simonsen, Dansk Affaldsforening.

Det er svært at tegne et entydigt billede af, hvad der kommer til at ske med de dårlige beskidte plastkvaliteter, men vurderingen fra Dansk Affaldsforening er, at en større del på en eller anden måde vil ende som europæisk deponi og desuden vil mere blive brugt til energiudnyttelse.

Plast bliver til en forretning
Men Kina-stoppet vil også på lidt længere sigt være en mulighed for danske virksomheder til at forvandle det tidligere ubrugelige plast til en god forretning. Der er nemlig penge i beskidt plast. Så mange, at Nordens største genanvendelsesvirksomhed Aage Vestergaard Larsen A/S inden længe er klar til at trykke på knappen for opførelsen af et egentligt testanlæg, der kan håndtere beskidt plast.

- Alle inklusive os selv har været for sløve til at tænke nyt, når det gælder beskidt plast. Det har været for nemt at slippe af med problemet ved at eksportere til Kina, siger administrerende direktør hos Aage Vestergaard Larsen, Franz Cuculiza.

Som situationen er i øjeblikket aftager virksomheden mest plast fra industrien, men godt hjulpet af Kinas stop for import og kommende lovgivning fra EU øjner man et nyt forretningsområde i beskidt plast i samarbejde med kommunerne. Men det gælder om at få alle i værdikæden til at trække i samme retning.

Først om et par år
Lige nu arbejder Aage Vestergaard Larsen A/S på at få skabt det grundlag, der skal gøre det økonomisk attraktivt for alle parter at være med i et anlæg, der kan håndtere beskidt plast fra eksempelvis husholdningerne. Målet er, at et kommende anlæg skal kunne levere en kvalitet i den oparbejdede plast, der er fuldt konkurrencedygtig i forhold til helt ny plast.

- Kvaliteten af plast er den eneste måde, hvorpå man kan opnå en pris, der bliver attraktiv for alle i værdikæden. Vi beskæftiger os ikke med ting, der ikke kan tjenes penge på, forklarer han.

Arbejdet med at få stablet en forretningsmodel på benene er nu så langt, at han vurderer, at der kan trykkes på knappen til opførelsen af et egentligt testanlæg omkring årsskiftet. I løbet af 2018 vil testanlægget så komme i egentlig drift i en mindre skala, hvorefter 2019 vil byde på drift, hvor mængderne gradvis øges.

Lige nu er der ingen danske anlæg, der direkte kan aftage beskidt plast fra danske husholdninger i store mængder, så derfor bliver hovedparten brændt.

- Hvis vi kunne håndtere det virkelig beskidte plast fra husholdningerne, ville lastbilerne holde i kø udenfor og vente på at kunne læsse af, siger Franz Cuculiza.

Plasten i Danmark:

Total mængde plastaffald: 323.000 tons Deponi: 7.000 tons

Energiudnyttelse: 206.000 tons (64 %)

Genanvendelse: 109.000 tons (34%)

Eksport af plastaffald: Flere end 90.000 tons

Kilde: Plastindustrien oktober 2017

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078