23948sdkhjf

Milliardopkøb giver Ambu ”et kæmpe løft”

Medtech-virksomheden køber sig adgang til et marked med 70 millioner procedurer om året

Ambu har i dag købt tyske Invendo Medical for 225 mio. euro (1,674 mia. kr.). Den tyske virksomhed udvikler sterile, højtopløselige endoskoper til engangsbrug inden for gastroenterologi og mave-tarm-kirurgi.

- Dette opkøb er et kæmpe løft for vores virksomhed. Med Ambu aScope lancerede vi engangsprodukter til luftvejsendoskopi, og nu gør vi klar til at lancere engangsprodukter til gastrointestinal endoskopi, siger Lars Marcher, administrerende direktør i Ambu. 

- Det er et vigtigt opkøb, der bringer Ambu i en ideel position til i endnu højere grad at kunne udfordre markedet for genanvendeligt udstyr til endoskopi.

Giver adgang til en marked med 70 millioner procedurer årligt
Invendo har udviklet en platform for gastrointestinale engangsprodukter, hvor 2. generation af et af disse - et HD-kolonoskop - forventes at blive CE-mærket og godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i 2018.

Ambu udvikler og sælger allerede engangsprodukter til luftvejsendoskopi i et marked, hvor der årligt udføres cirka 5 mio. procedurer. Med det nye køb bevæger Ambu sig ind på markedet for gastrointestinal endoskopi, hvor der årligt foretages cirka 70 mio. procedurer. 

Invendo blev etableret i 2002 og er en privatejet medtech-virksomhed med 35 medarbejdere beliggende i Kissing, Tyskland.

Små økonomiske ændringer i år
Ambu overtager Invendo Medical på gældsfri basis ved en betaling af 115 mio. euro kontant ved købet plus yderligere op til 110 mio. euro i betingede betalinger. De betingede betalinger udgøres af op til 70 mio. euro i milepælsbetalinger baseret på FDA-godkendelse af fremtidige produkter og earn-out-betalinger op til 40 mio. euro over en fireårig periode. Kolonoskopet forventes at opnå FDA-godkendelse i indeværende regnskabsår 2017/18, og i den forbindelse forfalder en milepælsbetaling på 10 mio. euro.

Købet har minimal indflydelse på Ambus forventninger til regnskabsåret 2017/18. Den organiske vækst forventes fortsat i niveauet 13 procent, da der ikke vil være noget væsenligt salg af Invendo-produkter i 2017/18. Den hidtidigt forventede EBIT-margin på 20-21 procent forventes nu i niveauet 20 procent, og de hidtidige forventede frie pengestrømme på 275-300 mio. kr. forventes nu i niveauet 275 mio. kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078