23948sdkhjf

Borgmester jubler over bleaffald: "Potentialet er stort i København"

Den danske miljøvirksomhed Verdis A/S etablerer nyt anlæg til genanvendelse af bleer. Anlægget, der blandt andet skal udvinde plast fra bleerne, placeres i Hvidovre

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har indgået et samarbejde om at etablere Danmarks første anlæg til genanvendelse af bleer. Anlægget, som skal placeres i Hvidovre, forventes at stå klar til brug i slutningen af 2026. 

Det danske miljøfirma Verdis er udvalgt til at bygge og drive anlægget, der skal omdanne brugte bleer til genanvendelige materialer som plast, cellulose og vand. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

- Der er en stor klimamæssig gevinst ved at genanvende bleerne i stedet for at brænde dem af. Vi har mange småbørn i København, så potentialet er stort, udtaler teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

Vellykket forsøg

Initiativet kommer efter et vellykket forsøg med indsamling af bleer i Københavns Kommune i 2022. Forsøget viste, at borgerne er gode til at sortere bleer, hvilket har banet vejen for den nye ordning. 

- Vi er utroligt glade for, at Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune nu tager dette vigtige skridt mod en mere bæredygtig affaldshåndtering. Bleer er et nødvendigt engangsprodukt for mange familier, og her giver genanvendelse den største miljøgevinst, siger Stefan Olin, adm. direktør for Verdis.

Ble-sortering

Fra bleaffaldet udvindes blandt andet plast, cellulose og vand. Plasten kan bruges til produktion af nye produkter, fx understøtning til solpaneler, rammer til bilradioer eller grusmåtter.

Københavns Kommune vurderer ikke, at den nye ordning vil resultere i øgede lugtgener, fordi bleerne i pose blot skifter beholder fra restaffald til en dedikeret beholder til brugte bleer.

Københavns Kommune forventer, at der kan indsamles 5.000 ton bleer til genanvendelse pr. år, når ordningen er fuldt implementeret i år 2029.

Frederiksberg Kommune forventer at kunne levere 250 ton bleaffald til genanvendelse årligt fra kommunens institutioner.

Københavnerne bruger ca. 46 mio. bleer årligt. Bleaffald udgør mindst 7 % af restaffaldet fra de københavnske hjem.

Kilde: Københavns Kommune

Gradvis implementering

Implementeringen af den nye ordning vil ske gradvist. I København vil der blive opsat særlige beholdere til bleer i ejendomme med mindst seks blebørn i alderen 0-4 år samt i institutioner. Villaejere kan også vælge at få en blebeholder, hvis de ønsker det. 

Københavns Kommune forventer at kunne indsamle og levere 5.000 ton bleer til genanvendelse årligt, når ordningen er fuldt implementeret i 2029. Frederiksberg Kommune regner med at bidrage med yderligere 250 ton bleaffald årligt fra kommunens institutioner.

Initiativet er et betydeligt skridt i retning af mere bæredygtig affaldshåndtering og ressourceudnyttelse. Det demonstrerer, hvordan kommuner og private virksomheder kan samarbejde om at udvikle innovative løsninger på miljøudfordringer.

For plastbranchen repræsenterer projektet en interessant mulighed for at udforske nye anvendelsesområder for genanvendt plast, såsom understøtning til solpaneler, rammer til bilradioer eller grusmåtter.

Etableringen af anlægget i Hvidovre markerer en milepæl i Danmarks indsats for at reducere affald og optimere ressourceudnyttelsen. 

Det sender et klart signal om, at selv produkter, der traditionelt har været betragtet som ikke-genanvendelige, nu kan indgå i cirkulære økonomiske systemer. Dette kan potentielt inspirere til lignende initiativer i andre kommuner og sektorer, hvilket kan føre til en bredere omstilling i affaldshåndtering og ressourcegenanvendelse på nationalt plan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105