23948sdkhjf

Millionforbrug af engangshandsker klemmer klimaet

Millioner af éngangshandsker smides ud i hospitalsvæsenet. Skal hospitalerne sænke klimaaftrykket, kan vaskbare genbrugshandsker gøre en markant forskel

Den omfattende brug af éngangshandsker i hospitalsvæsenet lægger et solidt tryk på klimaet. Ikke mindst efter corona er forbruget eksploderet.

Derfor er der store perspektiver i et dansk udviklingsprojekt, der skal skabe et genbrugsalternativ i hospitalsvæsenet til de velkendte blå éngangshandsker af det syntetiske gummi nitril.

Målet er at gavne både klimaet og den grønne omstilling samt forsyningssikkerheden af værnemidler, som var hårdt presset under corona.

I 2021 tegnede sundhedsvæsenet sig for seks procent af Danmarks CO2-udledning. En del af udledningen skyldes anvendelse af blandt andet nitrilhandsker.

Derfor vil et dansk konsortium med støtte fra Miljøstyrelsen som de første i verden skabe en ny forsyningskæde med genbrugelige nitrilhandsker, der kan indsamles, sorteres, vaskes og distribueres.

- Vi har i forvejen et velfungerende system, hvor kitler, lagner, klude og andre tekstiler bliver indsamlet, vasket og sendt tilbage til sundhedspersonalet.

- Så at vende blikket mod handskerne er oplagt, siger projektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.

Under coronaepidemien blev der alene i Region Midtjylland udleveret 138 millioner éngangshandsker, som bliver brugt kortvarigt og herefter smidt ud.

Det gav virksomheden Bait A/S idéen til at gøre noget ved det massive spild.

- Vi leverer i forvejen éngangshandsker til regionerne i Danmark. Og under coronaepidemien hørte vi, at forbruget af éngangshandsker var på tre millioner - om dagen, siger administrerende direktør og partner Kent Pedersen fra Bait A/S.

Mens Bait A/S får produktionsansvar for nitrilhandskerne, skal Textilia stå for indsamling, vask og distribution af handskerne. De ventes at kunne genbruges op mod 15 gange.

Den grønne omstilling af hospitalsvæsenet indebærer blandt andet, at der nu også stilles krav til miljø- og klimaaftryk ved offentlige indkøb og udbud.

Danske Regioner skal halvere hospitalernes CO2-udledninger inden 2035 sammenlignet med 2022.

Den altovervejende del skal netop findes på indkøbte varer som handsker.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094