23948sdkhjf

Vareeksporten tog et dyk i maj

Der blev ikke solgt nær så mange varer til udlandet i maj som i måneden forinden. Tjenesteeksporten voksede

Efterspørgslen på danske varer faldt i maj, viser tal fra Danmarks Statistik.

Her har man opgjort den samlede danske eksport af varer og tjenester i maj til 783 milliarder kroner.

Når man korrigerer for sæson svarer det til et fald hen over måneden på 2,0 procent, og det er vareeksporten, der trækker ned.

Den faldt med 5,0 procent sammenlignet med april, hvor tjenesteeksporten omvendt steg med 2,2 procent.

Vareeksport dækker over fysiske varer, mens tjenester er ikke-fysiske ydelser som eksempelvis transport, software, kommunikation eller konsulentbistand.

Eksporten har det med at svinge en del fra måned til måned, og derfor giver det mest mening at kigge på udsvingene i et helt kvartal eller mere.

Gør man det, viser det sig, at eksporten de seneste tre måneder er faldet med 0,6 procent sammenlignet med de tre foregående måneder. Eksporten kører med andre ord i tomgang, mener Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

- Det er især eksporten til EU, som har det svært. Økonomiske udfordringer på vores traditionelle eksportmarkeder har spændt ben for ordrer til danske virksomheder, siger han med henvisning til Tyskland, Sverige og Storbritannien, hvor økonomien ikke rigtigt rykker sig ud af stedet.

Han ser dog tegn på, at der så småt er ved at komme gang i hjulene igen og tror derfor, at eksporten går bedre tider i møde.

Hos Dansk Erhverv mener seniorøkonom Kristian Skriver, at tallene giver anledning til rynker i panden.

- Hvis vi får flere måneder med så kraftig tilbagegang, bliver jeg for alvor bekymret.

- Jeg forventer dog ikke, at vi ender der, fordi vi generelt ser positive vinde for eksporten. Oven på stigende lønvækst og lavere inflation oplever de udenlandske husholdninger nu tiltrængt økonomi medvind, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063