23948sdkhjf

To unge forskere tildeles årets Danish Composite Award 2024

Danish Composite Award 2024 har fundet en vindere - eller rettere sagt to vindere, i år skal prisen nemlig deles mellem Lucie Laborderie fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Peter Hede Broberg fra Aalborg Universitet (AAU). De modtager begge prisen for deres arbejde med kompositmaterialer anvendt i fremstillingen af vindmøllevinger.

Forsker Peter Hede Broberg, 30 år, har allerede gjort betydelige fremskridt inden for design af mekaniske systemer. Han kommer fra Aalborg, hvor han også gennemførte sin kandidatgrad, og derefter begyndte på et PhD-projekt, der sigtede mod at tackle en af de mest kritiske problemer i fremstillingen af vindmøllevinger – foldedefekter. Hans arbejde fokuserede på udvikling af nye simuleringsteknologier for at forudsige og forebygge sådanne defekter under produktionen.

– Folder i vindmøllevinger er de mest kritiske fejl, der kan opstå. De kan forårsage, at vingen fejler under drift, siger Peter Hede Broberg til plast.dk.

Peter Hede Brobergs interesse for kompositter begyndte under hans speciale om dæmpning og reduktion af vibrationer i strukturer.

- Kompositter er fascinerende, fordi de kombinerer hærdeplastens gode materialeegenskaber med fibrenes høje stivhed og styrke, siger han.

Peter Hede Broberg er efterfølgende blevet ansat som forsker på AAU på det europæiske projekt MADE4WIND, hvor han vil fortsætte med at udvikle simuleringsværktøjer og optimeringsprocesser for fremstillingen af vindmøllevinger, skriver Plastindustrien på plast.dk.

Lucie Laborderie fulgte sine studier i Lyon, inden hun startede på et dobbeltuddannelsesprogram med DTU. Hun blev uddannet i juli 2023, hvor hendes speciale fokuserede på vakuuminfusionsprocessen anvendt i fremstillingen af kompositmaterialer, specifikt ved at undersøge resinens interaktioner i lille skala.

Hendes projekt dykker ned i fremstillingen af kompositmaterialer, især med fokus på at forbedre kvaliteten i produktionen af vindmøllevinger gennem en bedre forståelse af materialeinteraktioner. Arbejdet "sigter mod at give producenter detaljeret data, som kan hjælper dem med at vælge og anvende materialer korrekt i deres fremstillingsprocesser.

Lucie Laborderie har påbegyndt en PhD ved DTU Wind and Energy Systems, hvor hun bygger videre på sit tidligere arbejde.

Vinderne af Danish Composite Award 2024 bidrager med vigtig innovation til vindenergisektoren.

– I takt med at verden søger mod grønnere energiløsninger, vil arbejdet fra unge innovatører som Broberg og Laborderie være afgørende, når vi skal forme og designe fremtiden for energiproduktion ved brug af kompositter. Samtidig styrker det både kendskabet og udbredelsen af kompositter som fremtidens materiale, der muliggør innovative løsninger, siger Klaus Kamper, formand for Kompositsektionen i en udtalelse.

Begge prismodtagere præsenterer deres forskningsprojekter ved den internationale kompositkonference “Next Gen Composites & Recycling” i København den 23. maj, hvor de også får deres priser.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.52