23948sdkhjf

DM i Skills slog alle rekorder i Roskilde

I tre intense konkurrencedage har cirka 280 unge kæmpet for at blive den bedste inden for deres fag og lagt alle deres skills og ambitioner i at levere de flotteste tage, de smukkeste kager, den blankeste lakering, de vildeste buketter og de mest præcise samlinger.

DM i Skills kulminerede lørdag med kåringen af danmarksmestrene i 47 forskellige fag.

Op mod 70.000 besøgende har lagt vejen forbi Roskilde Dyrskueplads over de tre dage. Dermed er Danmarks støreste uddannelsesevent slået alle rekorder.

Mens plastmageruddannelsen og værktøjsmageruddannelsen begge var såkaldte "demofag" og ikke konkurrencefag, så dystede indutriteknikerne derimod i to konkurrencer. Vinderne blev Oscar Dahl Nielsen i CNC drejning (SB Stål Aps/Techcollege) og Noah Borup Thayssen i CNC fræsning (Grundfos/Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier). Også procesoperatørerne er konkurrencefag. Her vandt teamet Dana Alberte Majgaard, FMC og Asbjørn Overgaard, Triple A. (EUC Lillebælt).

Formand for SkillsDenmark, Søren Heisel står tilbage med en stolt og optimistisk følelse efter at have fulgt medaljekampen på nærmeste hold – og i øvrigt gået utrolig mange kilometer på den gigantiske DM-teltplads for at vise de mange politikere rundt, som har været forbi for at få et indtryk af, hvad fremtidens kloge hænder kan.

- Det har været et DM med en anderledes og flottere åbnings- og afslutningsceremoni end nogensinde før, hvor fagatleterne virkelig var i centrum. Det har givet en helt særlig gejst, siger Søren Heisel i en pressemeddelelse om arrangementerne, hvor konkurrencedeltagerne var på scenen med Josefine Høgh og Christian Degn.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye stod for den officielle åbning, mens statsminister Mette Frederiksen holdt den afsluttende tale inden medaljeoverrækkelsen.

Han glæder sig også over de mange tusinde folkeskoleelever og deres forældre og lærere, der har været forbi konkurrencestandene.

- Trods regnen fredag har der bare været god stemning og smil hele vejen rundt. Ingen kan forestille sig, hvor stort det her er, før de har været her. Og der er rigtig mange, der er taget hjem med gode oplevelser. Vi er her jo netop for at inspirere. Ingen skal tvinges til at tage en erhvervsuddannelse – men når de er her, kan de jo se, hvor mange muligheder der er, og at det at tage en erhvervsuddannelse er noget af det fedeste at gøre, siger Søren Heisel.

Også mange andre end folkeskoleeleverne har fået en smagsprøve på, hvad erhvervsuddannelserne har at byde på, da der igen i år også er blevet holdt GymnasieSkills, FGU Skills og Læreplads Skills. Her har henholdsvis gymnasieelever og FGU-elever kæmpet i deres egne små erhvervsfaglige konkurrencer, og interesserede lærlinge og lærepladser har kunnet møde hinanden.

Ved afslutningsceremonien sagde statsminister Mette Frederiksen:

- I dag kårer vi de bedste af de bedste. Jeres stærke faglige stolthed smitter og inspirerer mange efter jer. I repræsenterer alle sammen en dyb kærlighed til helheden og til detaljer. Det er det, der smitter os andre. Når I giver os lov til at kigge ind i jeres faglige rum. […] Der hersker stadig en kedelig fortælling mange steder i vores samfund. At det at tage en faglig uddannelse er mindre fint eller mindre vigtigt end at tage en boglig uddannelse. Intet kunne være længere væk fra sandheden, og det beviser I i de her dage, lød det fra Mette Frederiksen.

Næste DM i Skills holdes i 2026 i Hjørring. I 2025 skal Danmark være vært for EuroSkills, som bliver holdt i Herning.

Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064