23948sdkhjf

Mænd i industrien holder tre uger længere barsel

Det er vigtigt for ligestillingen, at mænd i industrien holder længere barsel, siger formand i 3F Industri

De nye barselsregler, der trådte i kraft for halvandet år siden, har fået mænd, der arbejder i industrien, til at holde barsel i længere tid end tidligere.

Det viser nye tal fra Industriens Pension Service.

Fra august til oktober 2022, der er perioden, lige efter at barselsreglerne trådte i kraft, tog mænd i industrien i gennemsnit ni ugers barsel. Året forinden var gennemsnittet lidt under seks uger.

Stigningen er ifølge Mads Andersen, der er formand i fagforeningen 3F Industri, et skridt i den rigtige retning.

- Det er i mine øjne meget positivt, at fædrene i industrien tager mere orlov under fornuftige vilkår, og det er nu, at det for alvor rykker sig, lyder det.

Det er vigtigt at også fædre holder barsel, så de lærer deres børn at kende fra de er helt små, mener Mads Andersen. Men det er også positivt for ligestillingen.

- Det er vigtigt for ligestillingen, fordi man som arbejdsgiver i ansættelsesøjemed ikke må stå og vælge en kvinde fra af frygt for, at hun skal have forældreorlov, siger han.

Siden august 2022 har mænd haft 11 ugers øremærket barsel.

I 3F Industri har man længe kæmpet for, at mænd skal holde længere barsel, blandt andet ved at sikre, at man får fuld løn under orloven.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er et langt sejt træk, hvor vi har ændret overenskomsterne fra tid til anden. Både i forhold til fleksibilitet, og så har vi også gjort, så man får flere uger med fuld løn, når man holder forældreorlov, siger Mads Andersen.

Tidligere var udgangspunktet, at man ikke kunne være sikker på at få fuld løn under sin barsel. I stedet modtog man barsels dagpenge.

Tallene fra Industriens Pension Service er cirka halvandet til to år forsinket. Det skyldes, at data stammer fra refusion til virksomheder, der først søges, efter at den ansatte har holdt orlov.

Derfor mener Mads Andersen også, at gennemsnittet for barselsorlov er steget yderligere i 2023.

- Der er næppe tvivl om, at den positive trend fortsætter i opadgående retning, fordi flere vil tage de her 11 ugers orlov, som er minimum, lyder det.

Tendensen er også tydelig, når man zoomer ud og ser på hele den mandlige befolkning.

Generelt holder fædre i gennemsnit tre en halv uges længere barsel. De holder nu ti en halv uge. Det viser tal fra Udbetaling Danmark fra i februar.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094