23948sdkhjf

Der ligger ton og venter, men: - Det er lidt bøvlet

Københavns Kommune vil genanvende PUR fra 65.000 brugte madrasser. Der er bare ét krav: Madrasserne skal være tørre

Er du københavner og smider du din brugte madras på lossepladsen, er det i dag kun fjedrene af metal og træet fra boksmadrasserne, der bliver genanvendt. 

Sådan skal det ikke være i fremtiden.

Københavns Kommune vil gøre en massiv indsats for at samle blandt andet PUR-plasten til genanvendelse. Det kræver dog, at københavnerne overholder én ting: Madrasserne skal opbevares tørt og må ikke være udsat for regn og fugt, når de stilles til storskrald.

- Madrasser er en af de mange eksempler på en type affald, der er lidt bøvlet, og som vi tidligere har sat ned i gården og ladet blive udsat for vind og vejr. Nu skal vi prøve at gøre noget nyt. Vi skal sætte de gamle madrasser i ly, så vi i Københavns Kommune kan indsamle dem tørt og på den måde kan genanvende materialerne til nye produkter. Der er allerede virksomheder i Danmark, der står klar til at modtage materialerne. Vi skal generelt flytte os væk fra brug og smid væk-kulturen og behandle vores ressourcer bedre, siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Store mængder

Det er langt fra små mængder af materialer, vi taler om: Hvert år smider københavnerne 65.000 boksmadrasser, springmadrasser, skummadrasser og topmadrasser til genbrug. Det svarer til 1.300 ton materialer.

De kommende ni måneder indsamles tørre madrasser i hele byen. Madrasserne skal sendes til genanvendelse på det nye sorteringsanlæg på Prøvestenen i København og til et specialiseret sorteringsanlæg i Holland.

Madrassernes færden

Virksomheden Norrecco har fået til opgave at sortere madrasserne, hvorefter de neddeles og sorteres i træ, der kan blive til spånplader og metal som for eksempel kan blive til nye fjedre.

Spring- og skummadrasser pakkes og sendes til Holland, hvor de bliver behandlet på et specialiseret sorteringsanlæg, der er bygget til at dele madrasserne op i materialer til genanvendelse, herunder skum, latex, metal og tekstiler.

Københavns Kommune forventer at samle ca. 400 tons madrasser i det kommende forsøg fordelt på 100 tons fra genbrugspladser og 300 tons fra stort indbo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081