23948sdkhjf

Vi skal ranke ryggen i 2024

Når jeg rejser rundt i landet og fortæller om arbejdet i Plastindustrien, møder jeg fra tid til anden personer, der er meget kritiske i forhold til plast. Det er ikke så mange som tidligere, men plast kan stadig dele vandene og få følelser frem hos folk. Nogle mener måske ligefrem, at plasten helt skal udfases og erstattes af andre materialer. 

Jeg har stor respekt for, at mennesker har forskellige holdninger, og jeg ved, at mange er bekymrede for fremtiden. Min oplevelse er, at det ofte bunder i, at man er bekymret for eksempelvis miljøet, dyrelivet, klima og samfundets ressourceforbrug. Det er også en bekymring, jeg deler. 

Jeg tror på, at det er vigtigt, at vi er åbne om de udfordringer, der er i samfundet. Og at vi er klar til at tage en dialog, hvor vi lytter til hinanden og hjælper hinanden med at finde løsninger, men også benytter dialogen til at gøre op med forældet viden og eventuelle myter og fordomme. 

Derfor møder jeg altid kritikerne med et åbent sind og drøfter gerne de udfordringer vi har, både som samfund og industri, og forklarer også gerne, hvordan en ansvarlig brug af plast kan være med til at løse nogle af fremtidens udfordringer og samtidig bidrage til en grøn omstilling.

For selv om der er udfordringer, som vi stadig er i gang med at finde løsninger på, så mener jeg, at vi som branche kan være utrolig stolte og anerkende de mange positive bidrag, vores industri tilbyder samfundet. 

Vi skal ranke ryggen, for det er en branche, der med et væld af forskellige innovative og cirkulære løsninger bidrager til at gøre samfundet grønnere og mere ansvarligt, og mange eksperter er efterhånden enige om, at vi som samfund slet ikke kan undvære plast, hvis vi vil i mål med de grønne ambitioner.

... Selv om der er udfordringer, som vi stadig er i gang med at finde løsninger på, så mener jeg, at vi som branche kan være utrolig stolte og anerkende de mange positive bidrag, vores industri tilbyder samfundet.

Øget fokus på branchen

Netop den grønne omstilling ser ud til igen af blive en af de centrale politiske dagsordener i 2024. Set med Plastindustriens briller er det stigende fokus på grøn omstilling en gylden mulighed for at fremhæve branchens potentiale. Når snakken falder på grønne løsninger, står vi klar og viser eksemplerne frem, som var tilfældet med vores Plastic Pavilion på Gl. Strand sidste sommer. 

Den øgede opmærksomhed giver os en platform til at vise, hvilke bæredygtige løsninger vores branche kan tilbyde. Efterhånden som der kommer mere fokus på klimadata, CO2-beregninger og livscyklusanalyser, er det min overbevisning, at plast ofte vil være det ”grønne valg” i forhold til alternative materialer. Det kan være med til at drive væksten i branchen, tiltrække nye talenter og inspirere forskere i universitetsverdenen til at forske yderligere i plastens muligheder.

2024 står i det hele taget til at blive et begivenhedsrigt år for vores branche, hvor der både venter nye strategiske målsætninger i vores egen brancheforening og vigtige politiske beslutninger i årets løb.

2024 står i det hele taget til at blive et begivenhedsrigt år for vores branche, hvor der både venter nye strategiske målsætninger i vores egen brancheforening og vigtige politiske beslutninger i årets løb.

Regeringen annoncerede i sit regeringsgrundlag, at den vil fremlægge en ny plasthandlingsplan i denne regeringsperiode. Selvom vi stadig har til gode at høre noget konkret fra Miljøministeriet, lader meget til, at 2024 bliver året, hvor miljøministeren melder noget ud. Når det sker, vil vi som brancheorganisation naturligvis bidrage med vores viden til den politiske proces, og jeg glæder mig til, at politikerne inddrager os i arbejdet med planen.

2024 bliver også året, hvor danske plastvirksomheder fortsætter forberedelserne til det kommende producentansvar, som på mange måder kommer til at forme vores fremtid som branche. Fra Plastindustriens side vil vi stå klar til at hjælpe alle medlemsvirksomheder med at forstå de kommende krav og bedst muligt tilpasse sig den bølge af ny lovgivning, der er på vej. Vi ser frem til et år med udfordringer, men også med muligheder for at styrke vores position som en bæredygtig og innovativ industri.

Ny strategi

På de indre linjer byder det nye år også på nye ambitioner for vores brancheorganisation. Plastindustriens bestyrelse og sekretariatet har allerede kastet sig ind i arbejdet med at udvikle foreningens kommende strategi, der vil blive præsenteret på Plastindustriens generalforsamling i maj. 

Ambitionen med strategien er høj. Den skal være med til, med syvtommersøm at slå fast, hvilken værdi foreningen bidrager med til vores medlemmer. Den vil blandt andet fortsat fokusere på at skabe de bedste betingelser for danske plastvirksomheder ved at styrke vidensopbygning og adgang til opdaterede data, oprette og vedligeholde netværk i branchen, fokusere på fremtidens forretningsmodeller, vejlede om nye regler og krav samt skabe synlighed af den værdi, plastbranchen skaber for samfundet.

Plastindustriens medlemmer har denne gang haft mulighed for at komme med input og inspiration til strategiarbejdet, og jeg vil gerne takke for de mange gode input, vi har modtaget. De vil indgå i det videre arbejde med at udvikle og finpudse Plastindustriens strategi 2024-27 frem mod generalforsamlingen d. 30. maj.

Jeg glæder mig til at tage fat på det nye år, med de mange muligheder året bringer med sig.

Klummen er oprindeligt bragt som en del af Plastindustriens faste sider i Magasinet Plastforum, udgivet 9. februar 2024.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078