23948sdkhjf

De vil forske i PUR-genanvendelse: - Det svarer til at tage melet ud af en bagt kage

Dansk teknologi skal skabe cirkulær løsning for PUR - Flere plastvirksomheder er med i projektet

Madrasser. Sko. Vindmøllevinger, køleskabe og frysere ...

Plastmaterialet PUR har mange anvendelsesmuligheder, men genanvendelsen har det i mange år knebet med. Det svarer til "at tage melet ud af en bagt kage," som teknologisk Institut udtrykker det.

Nu skal et projektsamarbejde mellem industri og forskning videreudvikle en teknologi til genanvendelse af PUR. I en pressemeddelelse skriver Teknologisk Institut, at man håber, det snart kan være slut med at afbrænde eller deponere 95 procent af PUR-materialerne, som tilfældet er i dag.

Projektet kaldes PURfection, og Innovationsfonden investerer 12 mio. kroner i projektet.

- Ambitionen med PURfection er at skabe cirkularitet for PUR-affald, så det kan omdannes til ny polyuretan af samme høje kvalitet som den oprindelige. Det er dog ikke helt ukompliceret, for det svarer groft sagt til at tage melet ud af en kage, der allerede er bagt, så man kan bruge det til nyt bagværk. Vi tror på, at vi kan lykkes med dette ved at samle et meget kompetent hold, der dækker hele værdikæden. Når det lykkes, kan teknologien både eliminere en stærkt ophobende og problematisk affaldskilde, sænke brugen af ressourcer fra fossile kilder og reducere CO2-aftrykket fra produktion af PUR, fortæller projektleder Signe Grønborg fra Teknologisk Institut.

Favner alle led i værdikæden

Projektkonsortiet favner alle led i værdikæden for en cirkulær løsning i kombination med forskere og teknologiudviklere. Det involverer ikke mindst også repræsentanter for industrien, herunder Dan-Foam der producerer madrasser og puder af PUR-skum.

- Polyuretan er den væsentligste bestanddel i vores madrasser og puder. Derfor spiller genanvendeligheden af netop dét materiale en kritisk rolle for vores grønne omstilling. Tom Mikkelsen, Dan-Foam

- Polyuretan er den væsentligste bestanddel i vores madrasser og puder. Derfor spiller genanvendeligheden af netop dét materiale en kritisk rolle for vores grønne omstilling. Ved at deltage i PURfection får vi adgang til innovation og viden i hele PUR-værdikæden. Vi tror på, at det vil bane vej for en mere direkte og skalerbar løsning, hvor vi kan genanvende polyuretanets byggesten til nye kvalitetsprodukter, siger Tom Mikkelsen, Global Sr. Category Leader, Chemicals, hos Dan-Foam.

Ud over Teknologisk Institut, der er projektleder og videnspartner, tæller konsortiet Aarhus Universitet, de danske virksomheder PLIXXENT, DanFoam, FLSmidth, Tinby A/S, HJ Hansen og Eldan samt Københavns Kommune og den materialevidenskabsbaserede globale virksomhed DOW.

PUR

Polyuretan (PUR) er en gruppe af avancerede plastmaterialer, som har mange forskellige egenskaber og endnu flere anvendelser. Du finder det blandt andet i madrasser, møbler, køleskabe, sko, legetøj, maling, fugemasse, isolering, biler, vindmøller og flyindustrien.

Polyuretan skabes typisk i en kemisk reaktion mellem hovedkomponenterne polyol og isocyanat, der begge for langt størstedelens vedkommende udvindes fra råolie. Polyuretan er en polymer (en lang kæde af molekyler), så når man taler om at nedbryde polyuretan ad kemisk vej, kaldes det depolymerisering.

I modsætning til de fleste andre plastmaterialer kan polyurethaner fremstilles med meget store variationer i både massefylde og stivhed, hvilket afspejles af de mange anvendelsesområder, hvor polyurethaner indgår.

Der skelnes mellem to hovedgrupper: Stift PUR og fleksibel PUR-

Fokus på hovedkomponenter

Det er tidligere lykkedes Aarhus Universitet og Teknologisk Institut at erstatte ny, virgin polyol med genanvendt polyol fra en skummadras. I PURfection arbejdes der videre med samme teknologi, der nu er patenteret.

Polyoler er sammen med isocyanat de to hovedkomponenter i polyuretan. I det nye projekt er der fokus på at kunne genbruge begge hovedkomponenter i PUR. 

"Det kræver en kompliceret adskillelsesproces af de to komponenttyper, men det vil muliggøre, at de hver især kan anvendes som nye kemiske byggesten på tværs af produkttyper," lyder det fra Teknologisk Institut, der også tilføjer, at man fokus udvides til andre PUR-holdige produkter, herunder komplekse, blandede affaldsstrømme fra kasserede køleskabe og madrasser. 

"Udfordringen er her, at PUR-plasten fra produkt til produkt har vidt forskellig kemisk opbygning. Næste skridt bliver derfor at kunne opsplitte polyol-molekylerne fra PUR til endnu mindre molekyler, såkaldte monomerer. Det er et vigtigt skridt henimod et råmateriale, der er både rent og ensartet på tværs af PUR-typer, så det kan indgå i forskellige polyuretan-typer," skrives der i pressemeddelelsen.

Projektet varer i tre år og har et samlet budget på 20 mio. kr.

FLSmidth, Plixxent, Tinby, DOW, HJ Hansen og Eldan er også en del af projektet.

PURfection

For at favne en bred løsning på det globale problem med ophobning af PUR-affald på verdensplan arbejdes der i projektet med to overordnede strategier: En for recirkulering af sporbare materialer, for eksempel genanvendelse af PUR-afskær direkte i virksomhedens egen produktion. 

En anden strategi er rettet mod komplekst, blandet forbrugeraffald, der indeholder polyuretan fra mange forskellige produkter.

Begge løsninger bygger på samme overordnede princip om at udtrække kemiske byggesten fra PUR med det formål at eliminere en global problematisk affaldskilde samt at erstatte jomfruelige materialer i nye PUR-produkter til gavn for både økonomi og klima.

Kilde: Teknologisk InstitutKommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078