23948sdkhjf

Plastindustrien støtter EU-forbud

Et forbud mod eksport af plastaffald skaber et incitament til øget genanvendelse og et styrket europæisk marked for genanvendelse af plast, mener Plastindustrien

EU-parlamentet har natten til fredag indgået en aftale om et forbud mod eksport af plastaffald. Forbuddet er en del af aftalen om en ny affaldstransportforordning.

Ifølge Plastindustrien kan et forbud mod eksport af plastaffald få betydelige positive konsekvenser og skabe et stærkt incitament til øget genanvendelse af plastaffaldet, forklarer miljøpolitisk chef Christina Busk:

– Europa bør tage ansvar for vores eget affald. Ikke kun af etiske hensyn, men også fordi vi selv kan bruge plasten igen. Der er stigende efterspørgsel på genanvendt plast og det vil samtidig være en drivkraft til at udvikle nye teknologier og investere i løsninger, som gør det muligt at genanvende meget mere af vores plastaffald lokalt. Det er en værdifuld ressource, som vi skal holde på, siger Christina Busk i en pressemeddelelse.

Eksportforbud fremmer genanvendelse

I dag eksporteres betydelige mængder plastaffald til lande uden for Europa. Det flytter problemet med håndteringen af affaldet over til andre lande og spænder samtidig ben for øget genanvendelse herhjemme.

Plastindustrien betragter et eksportforbud som en metode til at fremme cirkulær økonomi i EU og opfordrer til politisk støtte i den endelige udformning af Affaldstransportforordningen.

– Der er behov for politisk opbakning til at styrke det indre marked for plastgenanvendelse i EU og tage de nødvendige skridt for at nå EU’s mål om øget plastgenanvendelse, siger Christina Busk.

Om Affaldstransportforordningen

Affaldstransportforordningen bliver forhandlet under såkaldte trilogforhandlinger i EU, hvor Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen sammen finder kompromisløsninger.

Forbuddet gælder eksport af plastaffald til lande uden for OECD.

Aftalen kommer ovenpå en beslutning fra januar 2021, hvor Europa Kommissionen vedtog et forbud mod eksport af farligt eller svært genanvendeligt plast til ikke-OECD-lande.

I januar 2023 stemte Europa-Parlamentet for yderligere stramninger i reglerne for eksport af affald.

Pernille Weiss, medlem af EU-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti, er chefforhandler på revideringen af Affaldstransportforordningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062