23948sdkhjf

Delstaten New York sagsøger Pepsi for plastforurening

New York har i et af de første søgsmål af sin slags sagsøgt PepsiCo for plastforurening i delstaten

Den amerikanske delstat New York har onsdag sagsøgt PepsiCo, der blandt andet står bag sodavanden Pepsi.

Pepsi beskyldes i søgsmålet for at forurene miljøet og sætte offentlighedens sundhed i fare med dets plastflasker, låg og indpakning.

Søgsmålet, der er anlagt ved en delstatsdomstol, er blandt de første, hvor en amerikansk delstat sagsøger en stor plastproducent.

New Yorks justitsminister, Letitia James, beskylder PepsiCo for at medvirke til gene mod borgerne ved at generere en betydelig del af det affald, der kan findes i og nær Buffalo River.

Ifølge James kan mere end 17 procent af det plast, der findes i floden, spores tilbage til specifikke mærker.

Hun siger også, at Pepsi ikke advarer forbrugere om de potentielle sundheds- og miljørisici ved plasten i dets mærker. Pepsi beskyldes også for at vildlede offentligheden i forhold til dets indsats for at bekæmpe plastforurening.

James siger, at forurening kan komme ind i drikkevandet, efter at det er blevet nedbrudt, hvilket medvirker til sundhedsproblemer.

- Alle newyorkere har en basal ret til rent vand. Alligevel er PepsiCos uansvarlige indpakning og marketing en fare for Buffalos vandforsyning, miljø og offentlige sundhed, siger James i en udtalelse.

En talsperson for PepsiCo siger, at selskabet er "seriøs om at reducere plastik og effektivisere genbrug".

Ud over sodavanden Pepsi står PepsiCo også bag mærker som Doritos, Gatorade, Mountain Dew og Cheetos.

I søgsmålet lyder det, at forandret funktion i de reproduktive organer og højere forekomst af kræft er blevet observeret hos dyr, der er eksponeret for plast og mikroplastik.

Forskere mener, at mennesker kan stå over for den samme påvirkning.

Mikroplastik er bittesmå partikler, der produceres, når plast nedbrydes.

Miljøforkæmpere kalder sagen et betydeligt skridt i kampen mod plastaffald, der kan tjene som skabelon for andre delstater, lande og kommuner.

- Selskaber skal ikke alene holde godt øje med dette, de bør proaktivt reducere deres plastforurening, så de ikke står over for lignende sagsanlæg, siger Judith Enck, der er præsident for gruppen Beyond Plastics.

/ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063