23948sdkhjf

Mejeri afskaffer upopulært plastiklåg

Thise Mejeri og Coop har besluttet at afskaffe plastiklåg på deres mælkekartoner. Det sker efter polemik om nyt fastsiddende skruelåg

Nogle ting var bare bedre i gamle dage.

Og hvis man skal tro diverse Facebook-kommentarspor, så var det bedre, da de danske mælkekartoner var udstyret med helt traditionelle plastskruelåg, der kan tages af og på efter forgodtbefindende.

Men sådan er det ikke længere.

Et nyt EU-direktiv, nærmere bestemt Engangsplastdirektivet, har bebudet, at skruelåg fremover skal være fastgjort.

Det har ændret på mælkekartonernes skruelåg, som på det sidste har været fastspændt til kartonen.

Men nu ser det ud til, at kampen mod mælkekartonen slutter, før den stort set er begyndt.

I hvert fald hvis man køber mælk fra Coop, der er lavet i samarbejde med Thise Mejeri. De har nemlig besluttet at droppe skruelågene på deres fem mest populære produkter.

Plastlågene fjernes fra kartoner af Øko 365 skummetmælk og minimælk og økologisk Änglamark minimælk, skummetmælk og letmælk.

Ændringen sker, når det nuværende lager af producerede kartoner er brugt. Det forventes at være omkring 1. marts næste år.

- Grunden til, at vi har fjernet det, er, at der har været en del polemik omkring det de seneste uger. Og at vi i dialog med Coop er blevet enige om, at det harmonerer med vores bæredygtighedsindsats om at minimere plast, siger Svend Schou Borch, der er administrerende direktør for Thise Mejeri.

Han fortæller også, at Thise Mejeri allerede har fjernet skruelågene på deres solo-brandede produkter.

Og det er mere bæredygtigt at droppe plastiklågene end at beholde dem, forklarer Thomas Budde Christensen, der er lektor ved Roskilde Universitet.

Men alligevel er det ikke noget, der batter i klimaregnskabet.

- Hvis man undlader at have plastlåg på, så er der et mindre ressourceforbrug. Men hvis man ser på den samlede miljøbelastning af en liter mælk, så er det ikke plastlåget, der er det afgørende. Så er det produktionen af mælkeproduktet, der har miljøbelastningen, siger han.

Derfor får det heller ikke en betydning for Danmarks samlede plastforbrug, hvor man ikke vil kunne aflæse, at der fremover vil blive produceret færre plastiklåg, forklarer Budde Christensen.

Også i miljøorganisationen Plastic Change ser de beslutningen som et skridt i den rigtige retning.

- Det er en lille ting i den rigtige retning, siger Louise Lerche-Gredal, der er administrerende direktør i organisationen.

- Der har været stort fokus på at reducere brugen af plast og omfanget af emballage. Vi er desværre overhovedet ikke nået nogen vegne. Vi har ikke lykkedes med at reducere vores emballage i Danmark, så på den måde er det positivt, at der sker noget på de her kartoner.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079