23948sdkhjf

Danske virksomheder indtager Elmia trods vingeskudt svensk økonomi

Fra tirsdag og tre dage frem indtager en række danske udstillere den svenske by Jönköping, når Nordens største underleverandør-messe, Elmia Subcontractor løber af stablen

Elmia Subcontractor har traditionelt tiltrukket en del danske underleverandører, der ønsker at markedsføre sig over for potentielle svenske kunder, og i år er ingen undtagelse med cirka 30 danske virksomheder på deltagerlisten.

Eksporten til Sverige er ellers oppe mod hårde odds for tiden, og den svenske økonomi bliver sjældent omtalt for det positive lige for tiden.

- Den klarer sig rigtig dårligt, konstaterer Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri om den svenske økonomi.

- Generelt er Sverige et af de lande, der er mest økonomisk udfordret lige p.t. Tredje kvartals-tallene var nulvækst, men der har været tilbagegang over det sidste år i svensk økonomi, uddyber han.

Forbrugere er hårdt ramt

Cheføkonomen peger især på, at de svenske forbrugere har været hårdt ramt af den økonomiske nedtur, dels fordi inflationen har været højere i Sverige, og dels fordi det svenske boligmarked er hårdt ramt, da mange svenske boligejere har finansieret boligerne med korte rentetilpasningslån.

- Forbrugerne er ramt af den høje inflation, plus at de kan mærke, at deres boligsituation måske også er lidt skrøbelig. Så privatforbruget og boliginvesteringerne har taget et stort dyk i Sverige, forklarer Allan Sørensen.

Lav kronekurs tilgodeser svensk industri

Bedre ser det heldigvis ud for den svenske industri, fortæller Allan Sørensen.

- Svensk industriproduktion er også faldet lidt, men ikke lige så meget som boligmarkedet. Den er et par procent nede i forhold til for et år siden, så det er ikke lige så alarmerende, siger han.

Han peger på den svenske kronekurs som en nøglefaktor, når vi taler om tilstanden i den svenske industri. Lige for tiden koster 1 svensk kr. omkring 0,64 dansk kr. For godt et år siden var prisen 0,75 dansk kr.

- Det gør, at inflationen i Sverige har været højere, for når den svenske krone har en lav kurs, så er det dyrere at importere fra udlandet, og det holder priserne i Sverige oppe. Men for industrien derovre, er det en hjælp til svensk konkurrenceevne og en hjælp til svensk industri, som gør, at det måske ikke er gået lige så slemt som for nogle af de andre, fordi de får lidt konkurrencefordel af den lave svenske krone, forklarer Allan Sørensen.

Sverige er stadig interessant

Den konkurrencefordel for de svenske virksomheder er til gengæld en ulempe for de danske, og det er de odds, de danske underleverandører er oppe imod, når de står på Elmia-messen. Alligevel maner Allan Sørensen til besindighed. For Sverige er stadig et særdeles interessant marked for danske virksomheder.

- Sverige er, på trods af økonomiske udfordringer lige nu og her, jo en af vores allervigtigste samhandelspartnere. Det er 150 mia. kr. om året, vi sælger til svenskerne. Det er kun tyskerne og amerikanerne, der kan overgå det, udtaler Allan Sørensen.

- Med al respekt for Sverige, så er det jo ikke verdens største økonomi, især ikke når vi sammenligner med USA og Tyskland, men de er utroligt glade for danske produkter, og det kan vi tydeligt se i eksporten. Det er jo også tit det marked, danske virksomheder, der skal i gang med eksport, starter op på, tilføjer han.

Derfor giver det ifølge cheføkonomen også god mening at tage til messe i Sverige, selvom de økonomiske nøgletal måske siger noget andet.

- Selvom væksten i Sverige lige p.t. er til den lave side, og den svenske krone er historisk lav, kommer der jo noget stabilisering i det her. Vi kan se, at den svenske krone er blevet stabiliseret over de sidste par måneder. Kigger vi fremad, så skal der nok komme fremgang i Sverige igen. Så Sverige er stadig interessant. Selvfølgelig kan man deltage på en messe og få nogle ordrer med hjem nu og her, men der er jo også en lidt mere langsigtet strategi og tage hen og præsentere sig og ad åre opbygge en kunderelation til nogle svenskere, slutter Allan Sørensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079