23948sdkhjf

De færreste er parate: Det kan koste på bundlinjen

Ved årsskiftet står de største virksomheder og deres underleverandør overfor at rapportere under det nye EU-direktiv, CSRD. Særligt underleverandørerne er dog langt fra parate, og det kan koste ordrer, fortæller eksperter

Hos langt de fleste af de 2.000 største danske virksomheder, der fra årsskiftet omfattes direkte af det nye EU ESG-direktiv ”The Corporate Sustainability Reporting Directive” (CSRD), har man godt styr på hvad tiltaget CSRD indebærer.

Men sådan forholder det sig ikke hos SMV'erne.

Det fortæller CSR-chef hos Dansk Erhverv, Ellen Marie Friis Johansen. 

Mange af de tusinde danske virksomheder, som indgår i de største virksomheders produktionskæder er ikke parate til det nye EU-direktiv. Det kan hurtigt komme til at koste på bundlinjen, fortæller hun.

- Med indførslen af CSRD skrues der markant op for kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. De største danske virksomheder har arbejdet med ESG-rapportering i flere år og må forventes at være godt forberedte. Helt anderledes ser det dog ud hos virksomhederne i deres forsyningskæde, som nu for alvor skal til at levere data og dokumentation for deres produktion, siger Ellen Marie Friis Johansen. Hun tilføjer:

– CSR- og ESG-rapportering med styrket fokus på gennemsigtighed og dokumentation bliver med det nye direktiv slået fast som et afgørende konkurrenceparameter. Er der ikke styr på dataindsamlingen og dokumentationen heraf, kan man som underleverandør fremover hurtigt blive valgt fra til fordel for andre, der har.

Ellen Marie Friis Johansen sammenligner optakten til CSRD med den tilsvarende periode op til indførslen af GDPR, hvor der opstod kaos og forvirring over lovændringerne.

Her er udfordringerne

Hos technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT kan man nikke genkendende til udsagnet. 3StepITs koncept er baseret på netop dataindsamling og dokumentation af IT-enheders miljøaftryk, og virksomheden kan se frem til, at deres service ved årsskiftet går fra at være ’nice to have’ til at blive ’need to have’.

Dansk landechef, Lasse Garby udpeger disse fire udfordringer ved CSRD:

Dataindsamling og -styring: Direktivet kræver, at virksomheder indsamler og rapporterer omfattende oplysninger om deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige præstationer. Dette kan være en udfordring for virksomheder, der ikke har etablerede systemer til at indsamle, organisere og validere data på tværs af forskellige forretningsenheder.

Kompleksitet og standardisering: CSRD introducerer en ny rapporteringsramme, der skal følges af virksomheder. Dette kan vise sig at være en kompleks og omfattende udfordring. Især for mindre virksomheder eller dem uden tidligere erfaring med omfattende bæredygtighedsrapportering.

Ressourcer og omkostninger: CSRD kræver betydelige ressourcer fra virksomheder for at opfylde rapporteringskravene. Implementering af de nødvendige systemer, ansættelse af kompetente medarbejdere og uddannelse af eksisterende personale kan medføre ekstra omkostninger.

Kvalitet og troværdighed af data: For at opfylde CSRD-kravene skal virksomheder sikre, at de indsamlede data er nøjagtige, pålidelige og verificerbare. Dette kan kræve implementering af interne kontrolprocedurer og ekstern revision af bæredygtighedsrapporter. Udfordringen er at sikre, at de præsenterede data er troværdige og ikke er udsat for greenwashing eller manipulation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078