23948sdkhjf

Efter ni år trækker Terma stikket på automatiseringsprojekt

I samarbejde med Syddansk Universitet skød Terma i 2016 gang i et storstilet projekt, der skulle automatisere kompositproduktionen hos den østjyske virksomhed. Projektet blev blandt andet støttet med 21 mio. kr. af Innovationsfonden. Det skriver mediet Tech Management.

Nu har Terma imidlertid trukket stikket på projektet.

- Jeg stoppede projektet, fordi vi ikke kan blive ved at kaste flere ressourcer efter det. Udsigterne til at lykkes er for lange, og robotten mangler stadig at kunne udføre relativt simple opgaver. Det blev simpelthen for besværligt, siger Termas direktør, Jørgen Laursen, til Tech Management.

Ideen var at lade en robot med 120 sugekopper løfte kulfibermåtter over på en metalform, hvor de skal formes til flydele til F35-kampflyet. Sådan en proces kræver hele 700 kulfiberlag, der alle skal placeres en smule forskudt fra det forrige. Derudover skal hvert lag lægges helt tæt på det forrige uden luftbobler eller folder.

Udfordringen lå blandt andet i, at man ikke kunne få robotten til at detektere fejl i kulfiberlagene, og derudover var der efterfølgende en tilskæring, som man ikke mente kunne automatiseres.

Se nøgletal for:
Læs mere om: robotter
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141