23948sdkhjf

FN klar med første udkast til traktat: - Udkast giver håb men også problemer, siger Plastic Change

FN's Miljøprogram offentliggjorde denne uge det udkast, som skal lægge linjen for en kommende global traktat mod den stigende plastikforurening. Det skriver miljøorganisationen Plastic Change i en pressemeddelelse, der her til eftermiddag er udsendt af Ritzau.

Udkastet kommer tre måneder efter, at en forsamling af FN's medlemslande (INC-2), herunder Danmark, gav mandat til det såkaldte zero draft. Det er ifølge Plastic Change et vigtigt gennembrud, inden medlemslandene samles igen den 13. til 19. november i Nairobi, Kenya (INC-3):

- Alt er stadig på bordet i det første skriftlige udkast til plastiktraktaten. Det er meget positivt, da det ikke påtvinger og udelukker noget. Det er et godt grundlag for diskussioner til det kommende møde, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change.

Der er flere lovende elementer i udkastet, mener hun. Det gælder særligt muligheden for at reducere plastproduktionen, eliminere problematiske polymerer og kemikalier og begrænse kortlivet plast som engangsemballage, der udgør næsten halvdelen af al ny plast. Derudover anerkendes det i udkastet, at der er behov for gennemsigtighed i plastens indholdsstoffer, at der skal etableres systemer og mål for genbrug, og at den kommende traktat skal tage højde for en retfærdig omstilling.

Plastic Change ser dog også problematiske elementer i udkastet. Det er tvetydigt og uklart, hvilken rolle affaldshåndtering og producentansvar skal spille og hvilke krav, der skal være til genanvendt plast.

Reduktion af plastproduktion er mest effektivt, mener Plastic Change, så et stort fokus på affald kan komme til at overskygge de mere ambitiøse løsninger.

- Hvis de kommende forhandlinger starter i affaldsspanden, så kommer vi til at skyde forbi målet om at stoppe plastforureningen, og vi misser chancen for at få en ambitiøs traktat. Vi skal ud af starthullerne i Nairobi, hvor vi starter med at diskutere, hvordan vi kan vende den eksplosive vækst i plastikproduktion til et mere bæredygtigt forbrug. Først herefter giver det mening at diskutere bedre affaldshåndtering, siger Anne Aittomaki.

Forhandlingerne i Nairobi, Kenya er tredje møde ud af fem, og Plastic Change er som den eneste danske miljøorganisation med som FN-observatør. Traktaten skal vedtages inden udgangen af 2024.

Fakta om plasttraktaten og zero draft:

Den kommende plasttraktat er blevet kaldt "plastens Paris-aftale", fordi den tackler plastforurening på globalt plan og medlemslandene i FN forpligter sig til at følge målene.

Zero draft blev offentliggjort den 4. september af FN's Miljøprogram og formanden for den mellemstatslige forhandlingskomité (INC) H.E. Gustavo Adolfo Meza-Cuadra Velasquez (Peru).

Udkastet er 31 sider langt og indeholder de overordnede linjer og forslag til formuleringer i den kommende aftale. Den endelige ordlyd vil blive besluttet på de næste møder i forhandlingskomitéen.

Plastic Change

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079