23948sdkhjf

Dansk økonomi vækster - men plastbranchen halter bagefter

Medicinalindustrien har tårnhøj vækst, men resten af industrien går faktisk tilbage - plast- og gummiindustrien er faldet kraftigt fra indeks 108 til indeks 81.

Danmarks samlede økonomi voksede med 0,3 procent i 1. kvartal af 2023. Det viser Danmarks Statistik BNP-indikator, som er en foreløbig pejling af væksten.

BNP-indikatoren viser desuden, at der er en samlet stigning på 3 procent i industriens omsætning, men her skal man passe på.

Det er medicinalindustrien, og her især Novo Nordisk, som trækker med en salgsvækst på ikke mindre end 16 procent.

Fald i omsætning

Trækker man medicinalindustrien ud af regnestykket, har resten af industrien faktisk et fald i omsætningen på fire procent.

Det får Dansk Erhvervs seniorøkonom Kristian Skriver til at hæve et advarselsflag:

- Den kraftige tilbagegang i resten af industrien er en alarmklokke, som understreger, at mange danske virksomheder rammes af tilbagegang i øjeblikket. Det er blandt andet tilbagegang i transportmiddelindustrien og møbelindustrien.

- Medicinalindustrien er en stor og enestående succeshistorie, hvor dansk medicin er meget efterspurgt i udlandet. Medicinalindustrien er blevet en stor vækstmotor for dansk økonomi, siger Kristian Skriver.

Fremgang i metalindustrien

Går man ind på de enkelte industrier i Danmarks Statistiks tal, tegner der sig et meget uensartet billede af industriens temperatur.

Metalindustriens produktionsindex er steget fra 101 til 107 fra marts 2022 til marts 2023. Plast- og gummiindustrien er derimod faldet kraftigt fra indeks 108 til indeks 81. Elektronikindustrien er vokset fra 110 til 133, og medicinalindustrien er topscorer med en stigning fra 194 til 310.

Produktionsindekset har 2015 som basisår (=100).

Lille vækst i eksportlande

Opmuntrende for dansk erhvervsliv er det, at der trods tale om krise og tilbagegang faktisk er lille vækst i både EU's og USA's økonomi, hvor hovedparten af dansk eksport går til.

Såvel USA som de 27 EU-lande har en BNP-vækst omkring 0,3 procent i første kvartal 2023.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094