23948sdkhjf

Fynsk robotmaskine til plastindustrien kører ubemandet i flere døgn

Produktionsteknik ApS på Fyn har udviklet en revolutionerende automatisk pakkemaskine, der fordeler emner direkte fra produktionsmaskinen til kasser. Det betyder i praksis, at pakkemaskinen kan køre i lange perioder - faktisk flere døgn uden, at nogen behøver at være til stede for at betjene maskinen.

Box-O-Mat hedder maskinen, der er udviklet af Produktionsteknik ApS i Odense. Maskinen fungerer ved at fordele emner i kasser direkte fra sprøjtestøbemaskinen ved hjælp af en x-z robot. Box-O-Mat kan køre i lange perioder uden manuel betjening. ”En af vores kunder sætter maskinen i gang om fredagen, og så kører den uden tilsyn indtil mandag morgen. Det er en ideel løsning for plastproduktion i mange tilfælde, da den automatiserer pakkeprocessen og hjælper med at øge effektiviteten. Det frigør mange mandetimer, der kan bruges på andre opgaver i virksomheden,” siger Peter Mørk, indehaver af Produktionsteknik ApS i Odense, der har udviklet maskinen i samarbejde med Boring Plast. Hovedsageligt finansieret af Produktionsteknik, der ser et meget stort vækstpotentiale i maskinen. Peter Mørk vurderer, at Box-O-Mat har store eksportmuligheder og ser frem til at deltage på Fakuma plastikmessen i Tyskland 17.-21. oktober i år. ”Box-O-Mat er en mobil enhed, som kan flyttes mellem sprøjtestøbemaskiner, hvis man har behov for det. Men vi ser, at når den først er blevet stillet på en sprøjtestøbemaskine, så bliver den faktisk ikke flyttet derfra. Ikke fordi den er besværlig at flytte, men fordi det bliver så hurtigt integreret i et produkt, at det kører på den måde,” siger Peter Mørk.

”En af vores kunder sætter maskinen i gang om fredagen, og så kører den uden tilsyn indtil mandag morgen"
Peter Mørk, ejer af Produktionsteknik ApS

Fyns Plast bruger Box-O-Mat
Fyns Plast er blandt de virksomheder, der har købt og tilsluttet Box-O-Mat til deres sprøjtestøbemaskine. Direktør i virksomheden, Klaus Brinkmann, har ejet og drevet en maskinfabrik i mange år, men startede Fyns Plast op for tre år siden. ” Vi kører to forskellige emner i vores produktion, og i samme form kører vi både en forside og en bagside. Egentlig blev både vores sprøjtemaskine og Box-O-Mat købt hjem til det projekt, vi har gang i her. Men vi nåede at producere i tre måneder uden Box-O-Mat. Det betød, at emnerne kom direkte ud i en stor palle, hvorefter de skulle vejes op og sorteres for indløb. Men så fik vi Box-O-Mat’en. Den sorterer forsider og bagsider, mens indløbet ryger fra. Så vi gik fra, at vi havde en palle med blandede emner, der skulle sorteres, pakkes i kasser og vejes af - til at vi nu kunne komme og tømme en Box-O-Mat, der havde kørt hele natten. Emnerne var sorteret i kasser, og vi skulle bare lukke dem,” fortæller Klaus Brinkmann. Det har haft stor betydning for effektiviteten af produktionen. I praksis betyder det for Fyns Plast, at de 18 kasser, som systemet kan indeholde, fyldes på 30 timer - og det foregår helt uden bemanding. Det har ikke ført til fyringer, men virksomheden har ikke behøvet at ansætte flere, selv om effektiviteten er steget markant. ”Box-O-Mat’en betyder også, at vi her i Danmark, hvor vi traditionelt har relativt høje lønninger, nu kan producere emner, der er prismæssigt konkurrencedygtige med de samme emner, der før er lavet i Kina. Maskinerne koster jo det samme uanset om de står her eller i Kina. Så vi er altså både blevet mere effektive, vi er mere fleksible, og vi kan køre konkurrencedygtigt med lavtlønsøkonomier som f.eks. Kina ved at udnytte automatisering,” påpeger Klaus Brinkmann.

OM PRODUKTIONSTEKNIK APS
Produktionsteknik ApS´ kompetente og engagerede medarbejdere leverer finmekaniske løsninger og underleverandørarbejde til danske og udenlandske produktionsvirksomheder i enkelt design, høj kvalitet og med førsteklasses dokumentation. Gennem vores innovative og hands-on tilgang til opgaverne, reducerer vi omkostninger og manuelt arbejde hos vores kunder.

Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078