23948sdkhjf

Tapperier kæmper og er godt på vej, men mangel på plast truer

De danske tapperier har som 2030-mål at benytte 100 procent genanvendt plast i deres plastflasker En ny opgørelse viser, at tapperierne er gået fra 28 procent i 2018 til nu 52 procent. Men fremgang er truet, fordi tapperierne ikke har adgang til den plast, de selv indsamler

De danske tapperier har allerede nået deres mål om, at i 2025 skal mindst halvdelen af plasten i deres flasker være genanvendt plast - det dobbelte af EU's krav. Det viser tal fra Bryggeriforeningen, der har opgjort indholdet af genanvendt plast til 52 procent.

- Da vi i 2018 målte første gang, udgjorde genanvendt plastik 28 procent, så vi er tæt på en fordobling. Men vi har lang vej endnu, for i 2030 vil vi bruge 100 procent genanvendt plast, siger direktør Nick Hækkerup fra Bryggeriforeningen i en pressemeddelelse.

Tapperierne oplever stigende udfordringer med at få adgang til genanvendeligt plastmateriale i den rette kvalitet og med sikkerhed for forsyning. For at tapperierne kan nå deres 2030-mål er der derfor behov for, at de kan få adgang til den indsamlede og genanvendelige plast, som de selv forsyner markedet med via pantsystemet.

Branchen indsamlede med hjælp fra pantende danskerne 11.234 ton genanvendeligt plast i 2022, idet returprocenten på flaskerne var 93 procent. Men branchen fik kun mulighed for at bruge 6.315 tons genanvendt plast.

- Der er behov for at sikre, at tapperierne får adgang til den genanvendelige plast, som de selv sender ud på markedet. Det giver en langt bedre udnyttelse af knappe ressourcer at beholde plasten i et lukket kredsløb, i stedet for at stor del af den bruges i produkter, der ender som affald, siger Nick Hækkerup.

Ifølge et EU-direktiv skal emballagerne indeholde mindst 25 procent genanvendt plast i 2025 og 30 procent i 2030 - krav som de danske tapperier altså allerede lever op til.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11