23948sdkhjf

Brugt PVC må ikke brændes eller deponeres – hvad gør man så?

| Medlemsnyhed | Indrykket af WUPPI A|S

Når der skal renoveres byggeri, og når der skal rives ned, står man tit med store mængder PVC-affald. Hvad kan man gøre ved det? Og er der nogen grund til at lade være med at foreskrive PVC til sine kommende projekter?

Den danske affaldsbekendtgørelse er helt klar i mælet: PVC-affald skal genanvendes og må ikke sendes til forbrænding eller på deponi. Dette faktum, sammen med den øgede debat om plast i al almindelighed, kan give grund til tøven, når man fra kommunens eller rådgiverens side definerer materialevalg i kommende bygge- og anlægsprojekter.

 Ud fra en saglig betragtning er der dog ingen grund til at fravælge PVC i byggeriet i dag. Materialet er stabilt, miljøneutralt, har lang levetid og kan endda genanvendes 100 %, hvis det bortskaffes korrekt. I Danmark har plastbranchen gennem de sidste to årtier finansieret en genanvendelsesordning for brugte produkter af PVC fra byggeriet: Rør, fittings, tagrender, vinduer og meget andet. Ordningen hedder WUPPI og fungerer ved, at entreprenører, genbrugspladser og håndværkere kan få stillet særlige PVC-containere op. Når containeren er fuld, bliver den afhentet af Marius Pedersen A/S og kørt til Holland eller Belgien. Her omdannes plastskrottet til nyt granulat, der indgår i produktionen af nye PVC-produkter.

WUPPI indgår desuden i det fælleseuropæiske PVC-samarbejde VinylPlus, som årligt indsamler op imod 700.000 tons PVC til genanvendelse. Selv om det danske bidrag kun er en lille procentdel af dette, viser indsamlingsindsatsen, at der fra plastbranchen er stærkt fokus på genanvendelsesproblematikken, ligesom branchen også arbejder med sporbarhed i hele værdikæden og med genanvendelse af afskær og skrot på fabrikkerne. 

I sidste ende er det vitalt for både producenter og brugere – som f.eks. kommuner og entreprenører – både at vide og at kunne formidle, at hård PVC er et materiale, der indgår naturligt i et bæredygtigt kredsløb.

Læs mere på wuppi.dk.

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
WUPPI A|S

Havmosevej 13
8600 Silkeborg
Danmark
WUPPI A|S

Send til en kollega

0.083