23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Mobile robotter - hvad er en AGV og AMR?

AGV og AMR – to gange tre bogstaver som kan have stor betydning for, hvordan du arbejder i fremtiden.

AGV og AMR er begge forkortelser, der dækker over mobile robotter og en automationsløsning, der gør transport fra A til B mere ergonomisk, effektiv og tidsbesparende for dine medarbejdere.

AGV står for Automated Guided Vehicles, mens AMR er en forkortelse for Autonomous Mobile Robotter. Fælles for dem er, at de i modsætning til eksempelvis en robotarm ikke er fastlåst til én bestemt position. De kan altså bevæge sig rundt i et lokale eller mellem flere lokaler efter en tilrettelagt rute.

Hvad er forskellen på en AGV og en AMR?
Den væsentligste forskel på en AVG og en AMR er fleksibiliteten i forhold til at styre efter den fastlagte rute.

Begge typer mobile robotter vil have et udgangspunkt og et bestemmelsessted for deres transport. En AGV har brug for en fastlagt rute, som den styrer efter. Kommer der forhindringer på ruten, vil AGV’en stoppe op og først fortsætte, når forhindringen er fjernet. En AMR kan scanne og registrere sine omgivelser og har dermed evnen til at styre uden om forhindringer og stadig finde tilbage til ruten. Derfor er det også nemmere at ændre indstillingerne på en AMR til en ny rute, hvis arbejdsopgaverne ændrer sig.

Læs mere om mobile robotter på Gibotechs hjemmeside

Dog kan omgivelserne også være en faktor, som du skal tage med i overvejelserne ved en mobil robot. Skal robotten køre et sted med mange besøgende, er en AGV måske at foretrække, fordi ruten er fast, og den kan synliggøres over for de besøgende. Omvendt kan en AMR være det bedste valg, hvis robotten skal køre et sted, hvor eksempelvis medarbejdere er vant til dens tilstedeværelse og kan færdes omkring den, eller hvis du har brug for at kunne placere senge, trådkurve, madvogne eller lignende på ruten, som robotten skal kunne navigere udenom.

Hvad kan du bruge en mobil robot til?
Fordi de mobile robotter kan bevæge sig rundt mellem arbejdsstationer, er de ideelle til fastlagte rutineopgaver, hvor emner skal transporteres fra A til B. Opgaver, som ellers skal udføres manuelt af personalet, og hvor tiden ofte går fra mere vigtige arbejdsopgaver.

Robotterne kan for eksempel være en del af en automatiseret varemodtagelse på et hospital. Trådvogne kommer ind med lastbiler, og chaufførerne placerer dem på rullebaner. Vognene scannes, så systemet ved, hvad de indeholder. Herefter kan vognene eller selve indholdet transporteres videre med mobile robotter til eksempelvis vaskeriet eller sterilcentralen.

Det eneste manuelle arbejde består i at få trådvognene op på rullebanerne og derefter håndtere emnerne, når de er sorteret og afleveret til den korrekte afdeling og arbejdsstation med robotten.

Et andet sted, hvor en mobil robot kan tage over for manuelle arbejdsrutiner, er i en sterilcentral. Når operationsudstyret skal transporteres mellem arbejdsstationerne i de forskellige zoner, er udstyret typisk i trådkurve eller containere. Kurvene og containerne er tunge, fordi de ofte er pakket med udstyr til en hel operation. Tidligere var det personalet, der skulle løfte og transportere udstyret rundt, men her kan robotterne tage over. De kan transportere udstyret mellem arbejdsstationerne, hvor personalet nu kun skal koncentrere sig om at kontrollere udstyret og pakke det korrekt. De mobile robotter kan også transportere det steriliserede og færdigpakket udstyr fra lageret og hen til operationsgangen.

Sikkerheden er i orden
Ofte vil en mobil robot bevæge sig i et område, hvor der i større eller mindre grad også færdes mennesker. Derfor er sikkerheden en væsentlig faktor, når du vælger en mobil robot til at udføre arbejdsopgaver. En AGV eller AMR er udstyret med sensorer i gulvhøjde, så de kan registrere, hvis der for eksempel kommer en person gående, eller en stol står i vejen. Herefter vil AGV’en stoppe og vente på, at forhindringen flyttes, mens AMR’en vil styre udenom og finde tilbage på ruten.

Vil du vide mere?
Vil du vide mere om mulighederne for AGV'er eller AMR'er i din produktion, så skal du kontakte Henrik G. Thomsen - Product Manager, CNC. Han kan kontaktes enten på mail hgt@gibotech.dk eller telefon 2066 3518.

Vil du være opdateret på det nyeste inden for CNC-maskiner og andre automationsløsninger til industrien? Så skal du tilmelde dig Gibotechs nyhedsbrev her.

Husk også at følge os på Facebook og LinkedIn.

GIBOTECH A/S
Datavej 15
5220 Odense SØ
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK70760312
P nummer: 1002328137

Kontaktperson

Send til en kollega

0.046