23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Såning ved hjælp af vakuum fra Busch: Præcist, pålideligt og hurtigt

Jud Bio-Jungpflanzen AG i Schweiz har øget sin produktion fra 300 til 500 frøkasser i timen med en ny såmaskine fra Busch Vacuum Solutions, støttet af enkel vedligeholdelse og pålidelig service. Virksomheden, grundlagt i 1990, dyrker økologiske grøntsagsplanter for det schweiziske marked.

Den schweiziske økologiske planteskole Jud Bio-Jungpflanzen AG lagerfører 500 kasser frøplanter i timen i stedet for de tidligere 300. Det skyldes en ny såmaskine, der anvender en vakuumpumpe fra Busch Vacuum Solutions.

For hver rotation af frø-tromlen falder et præcist defineret antal frø ned i forskårne fordybninger i jordblokken. Den maskine, der arbejder her, kaldes en jordblokeringsmaskine. Jordblokkene bevæger sig stykke for stykke fremad på et transportbånd, tromlen roterer kontinuerligt, og de næste frø falder ned i den klargjorte jord.

Automatiseret proces til såning
Denne proces muliggøres af vakuum. Frø-tromlen har små huller med en afstand, der passer nøjagtigt til de små fordybningerne i jordblokkene. Dette sikrer, at frøene afsættes optimalt. En tørtløbende MINK MM klovakuumpumpe fra Busch Vacuum Solutions evakuerer luften inde fra frø-tromlen, så frøene klæber til hullerne på ydersiden. Disse skrabes derefter af en metalplade over fordybningerne i jordblokkene. Afhængigt af plantetypen fås der forskellige frø-tromler. Hver er perforeret forskelligt og kan udskiftes efter behov.

En medarbejder bruger en brugervenlig touchscreen til at indstille det vakuum, der kræves til hver enkelt anlægstype, separat. Dette er vigtigt for at sikre, at det ønskede antal frø placeres i hver jordpressepotte. Det drejer sig om ensartet vækst af planterne til senere salg.

Når en kasse fyldt med jordstykker er fyldt med frø, drysses den automatisk med sand for at beskytte frøene mod tørring. Kasserne stables og flyttes til sidst til et særligt spirerum. Når frøene er spiret, lægges pallerne ud i drivhusene, hvor frøene dyrkes.

Unge økologiske planter siden 1990
Beat Jud grundlagde sin virksomhed i 1990, og den har været et aktieselskab siden 2016. I dag dyrker han med et team på 21 medarbejdere unge grøntsagsplanter, urter og jordbærplanter på et drivhusareal på i alt 29.000 m². Han har 40 forskellige grøntsags- og urtesorter i sit sortiment. Afhængigt af efterspørgslen tilbyder virksomheden planter i forskellige pottestørrelser eller på dyrkningsplader og sælger dem til grøntsagsproducenter og planteskoler i hele Schweiz. De dyrker planterne og leverer dem derefter til detailhandlerne eller distribuerer selv de økologiske produkter på markeder rundt omkring i landet. Familievirksomheden, der er certificeret af Bio-Suisse, har to lokationer i den schweiziske kanton Thurgau, i Tägerwilen ved Bodensøen og 15 kilometer væk i Bonau. 

Frø-maskiner har været i brug hos Jud Bio-Jungpflanzen siden 1995. Den første kunne fylde op til 300 kasser med frø i timen. I 2009 gennemførte virksomheden indkøbet af den første jordblokeringsmaskine med en automatisk kassestabler, som arbejdede med en vakuumpumpe fra Busch og kunne håndtere 400 til 500 kasser i timen. En anden fordel ved jordblokeringsmaskinen er, at den kræver mindre overvågning end virksomhedens første frø-maskine. "Med den gamle maskine havde flere af mine medarbejdere brug for at foretage overvågning for at sikre, at frøene blev placeret korrekt i jordfordybningerne. Med den moderne jordblokeringsmaskine arbejder kun to medarbejdere. Den ene kontrollerer, og den anden tager sig af pallerne. Vakuum gør det muligt," siger Jud.

Vakuum gør det muligt
Virksomhedens grundlægger Beat Jud var så tilfreds med den vakuumassisterede løsning, at han købte den nyeste model af jordblokeringsmaskinen i 2019 igen med den nyeste MINK fra Busch. Nu fylder hans team 500 kasser i timen. "Det nye system er ekstremt hurtigt og ekstremt pålideligt. Jeg er mere end tilfreds med, at vi har kunnet øge vores produktion i så høj grad ved hjælp af systemet. Det har gjort os i stand til fortsat at imødekomme den stigende efterspørgsel. Vedligeholdelse af vakuumpumpen er også meget enkel. Det eneste, vi skal gøre, er at kontrollere olien og skifte filtre fra tid til anden," siger den glade entreprenør.

Jud er imponeret over den gode kontakt til vakuumspecialisterne hos Busch, som altid er til rådighed med det samme og hurtigt på stedet takket være en serviceafdeling i nærheden. Derfor har han nu også underskrevet en servicekontrakt med Busch: "Hvis vakuumpumpen ikke kører, kan jeg ikke arbejde. Hvis den svigter én gang, skal den køre igen inden for fire til fem timer. Ellers har vi et reelt problem. Derfor er det fantastisk, at Busch tilbyder så hurtig service."

Vil du læse flere spændende nyheder, interessante cases og udvide din horisont inden for vakuum, kan du skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.

Busch Vakuumteknik A/S
Parallelvej 11
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK77282912
P nummer: 1001957067

Kontaktperson

RA
Ralf Andersen
Teamleder Intern salg & Marketing
Ralf.andersen@busch.dk

Send til en kollega

0.063