23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Danske virksomheder besøger Texas

Texas står over for en stor energiomstilling, det skaber nye muligheder for dansk erhvervsliv. Derfor har over 30 danske energivirksomheder været rundt i delstaten, med målet om at fremme dansk eksport og etablere partnerskaber.

Der er god grund til at 30 danske virksomheder i sidste uge var på delegationstur til Texas. Delstaten producerer mere energi end nogen anden stat i USA, og det er gode nyheder for danske virksomheder specialiseret inden for energi og grøn omstilling.

En af de virksomheder, som allerede har etableret sig i delstaten er energigiganten Ørsted:

-      Texas er det førende marked for konkurrencedygtig vedvarende energi I USA, og vi er begejstret for de muligheder, som staten har at tilbyde. Vores projekter i Texas omfatter hele spektret af vedvarende energiteknologier, herunder vind, sol og grøn brint. Med delstatens historiske energiekspertise, dygtige arbejdsstyrke, store naturressourcer og høje efterspørgsel efter elektricitet, ser vi frem til fortsat vækst og succes i Texas, fortæller Susan Sloan, Head of Onshore Government Affairs & Market Strategy, Ørsted.

UdoverForuden Ørsted tæller de andre danske virksomheder, som har etableret sig i regionen, blandt andet, COWI, European Energy, MFT Energy og Biogasclean. Det blev fejret i Texas’ kongres i Austin d. 7. marts, hvor de danske virksomheder blev budt velkommen til Texas af delstatens Secretary of State, Jane Nelson:

-      Texas er USA’s hjem for innovation, og vi er glade for at kunne byde flere danske erhvervsledere velkommen til at udforske de økonomiske muligheder, som vores stat har at tilbyde. Sammen har vi forpligtet os til at udveksle ideer, lære mere om hinanden og finde måder, hvorpå vi kan samarbejde med den danske regering og erhvervsledere for at styrke diplomatiske og kommercielle forbindelser mellem Texas og Denmark, siger Nelson.

Foruden Texas’ Secretary of State deltog også erhvervsminister Morten Bødskov og Folketingets Erhvervsudvalg i receptionen sammen med de mere end 30 danske energivirksomheder, som er på delegationstur for at afsøge eksportmuligheder og styrke samarbejdet mellem Danmark og Texas.

For den århusianske virksomhed MFT Energy, er delstaten allerede velkendt territorie:

-        Texas er stedet, hvor vi startede vores aktiviteter i USA, i 2020. Delstaten er gået forrest, når det kommer til at integrere vedvarende energi i el nettet og banede vejen, ikke kun for vedvarende energi, men også for den grønne omstilling i Nord Amerika. Derfor anser vi os selv som værende på hjemmebane i Texas, og det er derfor et naturligt sted for os at etablere os i Nord Amerika, siger Brian Madsen, Director & Partner, US Trading for MFT Energy.

Et nyt epicenter for vedvarende energi
Der er god grund til at undersøge mulighederne i statens energiindustri, der er i markant vækst. Ud over at være førende inden for energiproduktion, indtager Texas også førstepladsen som den delstat med flest opstillede vindmøller i USA. I dag produceres ca. 40 GW af landets 135 GW samlede produktion af vindenergi alene i Texas, og det skaber gode muligheder for dansk eksport.

Ifølge Kasper Frölich fra ingeniør- og arkitekturrådgivningsvirksomheden, COWI, skyldes en del af deres årlige vækst blandt andet det voksende energimarked i Texas:

-      COWIs grønne energiforretning vokser lige nu med 20% årligt, ikke mindst på grund af den øgede aktivitet i Texas og USA generelt. I Texas mærker vi tydeligt den samlede politiske opbakning fra lokalt såvel som føderalt niveau til et grønnere USA.

-      For at understøtte den markante vækst er vi i gang med at udvide vores amerikanske vedvarende energiteam og kompetencer, blandt andet i Houston. Vores ankomst er blevet varmt modtaget, og vi fornemmer tydeligt den texanske gæstfrihed, siger Kasper Frölich, Business Development Director for Green Fuels & CCUS, fra COWI.

Foruden delstatens store marked for vindmøller, er der i Texas også stort fokus på at blive ledende leverandør af andre alternative energiformer. Særligt udviklingen af brint har de seneste år været centrum for store ambitioner, både på det føderale og kommercielle niveau i delstaten. Det har haft stor betydning, for Biogascleans beslutning om at etablere datterselskab i Texas:

-      Vi har igennem vores eksportaktiviteter til USA været vidne til en eksplosiv og enorm attraktiv udvikling i den amerikanske energisektor - især de seneste år. Som teknologileverandør til både biogas og Power-to-X industrierne har det været indlysende, at Texas er, og fortsat vil være, en ressourcestærk energihub, hvor både de offentlige og private aktører har stor interesse i at styrke statens førerposition i den grønne omstilling og afsætte ressourcer til at byde innovative udenlandske virksomheder velkommen, fortæller Cecilie Engell Sørensen, General Manager for Biogasclean Americas Inc.

Det er også noget, som virksomheden European Energy, som har kontor i Austin, kan nikke genkendende til:

-      Austin er et perfekt udgangspunkt for at udvide vores vedvarende energi- og Power-to-X-aktiviteter fra Danmark til det amerikanske og især det texanske marked. Vi er glade for den varme velkomst fra Texas’ Secretary of State og store opbakning fra de danske myndigheder, erhvervsminister Morten Bødskov samt Folketingets Erhvervsudvalg for at understøtte vores ambitioner om at udnytte markedsmulighederne ved at bringe know-how og erfaring over Atlanten, siger Lorena Ciciriello, landechef for European Energy i USA.

Danmarks mangeårige erfaring med udvikling af blandt andet vindmøller og biogas, har gjort danske virksomheder til markedsledere inden for grøn energi, og med Texas’ udvikling i retning af at blive en vigtig aktør for den grønne omstilling, er der grobund for udveksling af viden og teknologier på tværs af landegrænser. Den udveksling er med de fem danske virksomheders tilstedeværelse og danske virksomheders interesse i regionen allerede godt på vej.

Den massive interesse som værterne for de mere end 30 danske virksomheder på delegationstur i Texas oplevede i planlægningsprocessen, vidner også om at der er efterspørgsel på danske løsninger. Det er Dansk Erhverv, Dansk Industri og Udenrigsministeriet, som afholder delegationsturen.

Erhvervsminister, Morten Bødskov, som deltog i dele af programmet for de danske virksomheder fortæller:   

-      Det har været en fantastisk oplevelse at besøge Texas sammen med over 30 danske virksomheder. Det står klart, at der er et stort potentiale for at anvende danske erhvervskompetencer i USA's grønne omstilling, som Inflation Reduction Act kan være med til at skubbe til. Derfor er det vigtigt, at vi viser det amerikanske erhvervsliv, de store muligheder og fordele der er ved at investere i Danske grønne løsninger.

 

Fakta:

-          Eksport af danske teknologier og varer til Texas er i vækst. I løbet af de seneste år har danske virksomheder investeret stort i Texas. Sidste år var Texas den amerikanske delstat, hvor danske virksomheder har flest ansatte.

Udenrigsministeriet - The Trade Council
Asiatisk Plads 2
1448 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43271911
P nummer: 1003388448

Kontaktperson

MAW
Mie Andersen Wickstrøm
+45 33920066 miewic@um.dk

Send til en kollega

0.031