23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Når kollegaen er en robot

Automationsløsninger, hvor menneske og robot arbejder side om side, er noget vi vil se mere af i fremtiden. Et netop indviet og godkendt projekt på Gentofte Hospital er et godt eksempel på en sådan løsning.

På Klinisk Biokemisk Afdeling på Gentofte Hospital har man for nylig indviet et projekt, hvor en robot arbejder side om side med personalet på blodprøvelaboratoriet.

Projektet er et offentlig-privat innovationsprojekt, hvor Gentofte Hospital ønskede at afprøve et billigere og mere fleksibelt alternativ til de store totalautomatiseringsløsninger. Dansk RobotTeknik udviklede i samarbejde med ledende overlæge Steen Stender en robotløsning, hvor den præanalytiske blodprøvesortering på et hospitalslaboratorie udføres af en dansk produceret standardrobot, som et økonomisk og fleksibelt alternativ til de store reagensfirmaers fuldautomatiserede præanalytiske prøvesortering.

Dette projekt er nu godkendt og indviet, Robotløsningen arbejder side om side med personalet på et hospitalslaboratorie og medvirker til endnu hurtigere blodprøvesvar. Se filmen der viser, hvordan mennesker og robot samarbejder på hospitalslaboratoriet her.

Fordele og udfordringer
Robotten har mange åbenlyse fordele. Den kan arbejde non-stop uden at blive træt, og den løser opgaverne præcist uden at blive forstyrret eller distraheret. Den kan overtage trivielle funktioner fra personalet og frigøre kræfter til andet arbejde, som kun mennesker kan udføre, hvilket giver arbejdspladsen en samlet, større kapacitet. Når investeringen i robotten er tjent hjem i form af sparede lønkroner, frigives der ressourcer til andre vigtige funktioner i virksomheden. Men at implementere en robotløsning, der fungerer side om side med mennesker, stiller en række krav til den specifikke løsning. Robotten skal kunne samarbejde med mennesker uden at det bliver farligt, og den skal kunne fungere selv om pladsen er trang. Og måske vigtigst af alt; personalet skal føle sig trygge ved at have robotten som ”kollega”.

Udvikling sammen med medarbejderne

Dansk RobotTeknik i Stenløse har udviklet den omtalte robotløsning sammen med personalet på Klinisk Biokemisk Afdeling på Gentofte Hospital. Bo Jansen, indehaver af Dansk RobotTeknik fortæller:
”Nogle af udfordringerne var her, at pladsen til robotten er trang, og at bioanalytikerne skulle kunne arbejde tæt på robotten uden at blive generet af skub, lys eller lyd. Derfor var arbejdet forankret i en arbejdsgruppe af medarbejdere, og også arbejdsmiljørepræsentanten var involveret, og det samarbejde har fungeret rigtig godt. Det var et spændende projekt, og det er nyt, at den offentlige sektor går ud og udvikler en ny robotløsning sammen med det private erhvervsliv. Vi er nu kommet så langt, at vi kan se, at det godt kan lade sig gøre at benytte robotter i laboratoriet.”

Mange anvendelsesmuligheder
Dansk RobotTeknik har lang erfaring med at levere specialløsninger, og Bo Jansen kan forestille sig mange andre situationer og arbejdspladser, hvor mennesker kan arbejde side om side med en robot. ”Der har været projekter af denne art indenfor fx bilproduktionen hos BMW og VW, og man kan sagtens forestille sig andre produktionsvirksomheder, hvor det samme kan lade sig gøre. Indenfor sundhedssektoren er dette ret nyt, men med blodprøvesorterings-projektet på Gentofte Hospital har vi nu et fungerende projekt, som interesserede kan studere. En løsning af denne type vil altid blive skræddersyet til behov og miljø så den passer perfekt ind på arbejdspladsen. En god løsning forudsætter altid en gennemgang og afklaring af alle behov, som løsningen skal opfylde i forhold til budgettet. Netop denne afklaring, som skal munde ud i en kravspecifikation, er vi særlig stolte af at kunne mestre”, udtaler Bo Jansen.

Der findes mange trivielle funktioner og arbejdsopgaver rundt omkring på både private og offentlige hospitaler, plejehjem og øvrige virksomheder, der med fordel kan automatiseres til glæde for både personale og patienter. Jo bedre personalets trivsel er, jo bedre sikres gode forhold for patienterne og ikke mindst patientens behandlingsforløb. ”Og derfor må være mange andre hospitaler rundt omkring i Norden og Tyskland, der med fordel kan gøre brug af automationsløsninger. I givet fald skal de være velkomne til at kontakte os for en dialog”, afslutter Bo Jansen.

Kort om systemet
Til en standard robot udvikles en sikkerheds-software, som sikrer, at robotten stopper sin bevægelse ved overskridelse af den maksimale tilladte kraft-moment styring. Således kan man reducere sine omkostninger til afskærmning, da kun en let afskærmning af robottens arbejdsområde er nødvendig. Vision-delen består af to kamera-systemer. Det ene til identificering og opsamling af prøverør og det andet til farveidentificering af prøverørets låg. Drejeskiven og resten af anlægget er speciel designet til netop denne opgave i laboratoriet - se filmen.

Se også:
"Vision sikrer hurtige blodprøvesvar" i Medioteknik nr. 5.
"Superrobot styrer blodprøverne" i Gentofte Lokalavis.

Om Dansk RobotTeknik
Dansk RobotTeknik tilbyder industrirobotter, support og totale automatikløsninger. Virksomheden leverer både mekaniske løsninger og robotløsninger, og implementerer robotter fra Universal Robots, Fanuc, KUKA og Mitsubishi. Virksomheden blev stiftet i 2009 og er beliggende i Stenløse. www.danskrobotteknik.dk

Dansk RobotTeknik ApS
Svalehøjvej 5, port 3
3650 Ølstykke
Egedal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK32296076
P nummer: 1015424601

Kontaktperson

Bo Jansen
Ejer & Diplomingeniør
+45 29860715 info@danskrobotteknik.dk

Send til en kollega

0.046