23948sdkhjf

Pas på indeklimaet, når du sænker temperaturen i din bolig

| Medlemsnyhed | Indrykket af Nordiske Medier A/S

De markant stigende el- og varmepriser øger motivationen for at spare på varmen, men pas på, at det ikke går ud over boligens indeklima.

Med de markant stigende el- og varmepriser kan der være mange penge at spare ved at omlægge dit og familiens daglige energiforbrug. Besparelserne vil ikke kun være fornuftige på den korte bane, men også på lang sigt. Det forventes nemlig, at fjernvarmeselskaberne vil hæve fjernvarmepriserne med næsten 14 procent set fra august 2022 til januar 2023, hvis de nuværende priser på el og gas forbliver uændrede. Hvis du vælger at sænke temperaturen i din bolig hen over efteråret og vinteren, er der et forhold som den relative luftfugtighed i din bolig, som du bør være opmærksom på.

Når prisen på varmen er steget, og flere stigende varmepriser varsles, kan det være fristerende helt at lukke for varmen i dit hjem. Dette er dog ikke en holdbar løsning, da en for lav temperatur i boligen har konsekvenser for både sundhed og indeklima. Det handler derfor om at finde en fornuftig temperatur, så der kan tages hensyn til varmeregningen samtidig med, at der ikke gås på kompromis med hverken luftfugtighed eller indeklima.

Hvilken betydning har luftfugtigheden for en boligs indeklima?
Et af de forhold, som har størst betydning for indeklimaet i din bolig, er mængden af luftfugtighed. Den vil nemlig både være afgørende for, hvordan det føles at opholde sig i boligen, og om beboerne vil opleve gener eller decideret helbredsmæssige problemer. Man opererer i den forbindelse med begrebet lav eller høj luftfugtighed.

Lav relativ luftfugtighed indendørs er, når der er ca. 20% relativ fugtighed og høj luftfugtighed er, når der er over 60-70% relativ fugtighed. Det anbefales, at den relative luftfugtighed ligger et sted mellem 25 og 60 procent. Den anbefalede luftfugtighed afhænger af årstiden, da den anbefales at være højest om sommeren og lavere om vinteren.

Hvis du er i tvivl om, hvor høj eller hvor lav den relative luftfugtighed er i dit hjem, kan luftfugtigheden måles ved hjælp af et hygrometer.

Hvordan hænger luftfugtighed og indendørstemperatur sammen?
Den relative luftfugtighed og temperaturen i din bolig hænger nøje sammen. Det handler her om at holde en fornuftig temperatur i alle boligens rum. Hvis du sørger for at holde temperaturen på minimum 18 grader i alle rum, undgår du at få så afkølede rum, at de trækker fugtighed til sig. Når et rum bliver for koldt, bliver vægge og lofter nemlig afkølede, og derved kan der opstå kondens. En af de hyppigste konsekvenser af kondens og indendørsfugt er fremkomsten af skimmelsvamp.

Når du vil spare på varmen, skal du derfor være opmærksom på, hvor meget du sænker temperaturen. Hvis du skruer for meget ned for varmen, kan det medfølge et dårligt og usundt indeklima. Du kan forebygge dette ved løbende at holde øje med temperaturen og luftfugtigheden i dine rum. Den bedste måde er gøre dette på, er ved at alliere dig med et termometer og et hygrometer.

Hvilke besparelser er der ved at sænke temperaturen?
Når man ser på en boligs overordnede forbrug af energi, så står opvarmning af boligen for hele 50 procent af forbruget. En ændring af dit varmeforbrug vil derfor sætte et tydelig aftryk på dine samlede energipriser.

Temperaturen i din bolig skal ikke sænkes meget, før du begynder at kunne se resultatet på din varmeregning. Det forholder sig nemlig sådan, at du ved et gennemsnitligt varmeforbrug kan spare op til 5 procent af varmeudgifterne ved at sænke temperaturen med en enkelt grad.

Hvis du sænker temperaturen i dine rum til 18 grader, vil du kunne se resultatet på din varmeregning. Du vil samtidig kunne undgå kolde rum og derved kondens og for høj en relativ luftfugtighed.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Nordiske Medier A/S

Langagervej 1
9220 Aalborg
Danmark
Nordiske Medier A/S

Send til en kollega

0.109