23948sdkhjf
Del siden
Annonce

En usikker tid for design- og modevirksomheder

Det er ikke opmuntrende at være i modebranchen for tiden. Branchen var kom under pres da Covid-19 brød ud i Kina og virksomhederne ikke kunne få deres varer, men nedlukningen af det danske samfund fik endnu større konsekvenser for modebranchen.

Af Thomas Lund, Retail Market Manager, Columbus

Vi var ikke mange dage inde i nedlukningen, før de første store detailvirksomheder meldte ud om store nedskæringer trods hjælpepakker fra regeringen. Som udenforstående kan dette virke fuldstændig meningsløst, når selvsamme virksomheder få uger tidligere kunne præsentere rekordregnskaber og samtidig melde om udsigten til et endnu bedre 2020!

For at kunne forstå hvad der sker, er vi nødt til at forstå de mekanismer, der driver modebranchen. For det første er mode jo netop karakteriseret ved, at vi ikke kan lægge det på lager. Alle de varer, der var og er på vej ind nu, er jo moderne lige nu og ikke til september. For det andet arbejder branchen typisk med en langsigtet produktudvikling 6-12 måneder frem i tiden. Det betyder at det, der skal sælges i butikkerne til efteråret og til vinter, skal sælges ind til butikkerne nu. Men butikkerne er lukkede, og hvem ved, hvad vi kan sælge til den tid, hvis arbejdsløsheden er steget og økonomier verden over er kørt i hegnet. Det er blandt andet derfor, at modebranchen reagerer som de gør. For Coronakrisen kommer til at koste branchen dyrt - både i salg og på eksportmarkeder. Derfor gør alle i modebranchen alt hvad de kan for stadig at have en forretning, når vi kommer over på den anden side af krisen.

Hvad med de andre?
Ja, hvad med dem? Isenkræmmere, optikere, sportsforretninger lider på stort set samme måde som modebutikkerne. Ja, og så er der jo alle dem, der driver onlinehandel. Jeg tror ikke, der er nogen egentlige opgørelser på nuværende tidspunkt, men man hører historier om både vindere og tabere.

Vinderne synes at være dem, der lever af at sælge vores basale fornødenheder, eller byggemarkederne, hvor der som en naturlig del af butikskonceptet er plads, men som også tilbyder varer der kan sætte mange af os i gang i den – for de fleste – ufrivillige opståede fritid. Men også mere nicheprægede virksomheder, der sælger varer, der appellerer til de hjemlige sysler. Om succesen her så mest af alt skyldes at samtlige familier med børn i den skoleduelige alder, pludselig skal til at drive folkeskole fra køkkenbordet, skal være usagt.

Kan vi allerede nu lære noget af denne krise?
Med alle de tomme gågader landet over, må vi konkludere, at den fysiske butik ikke er død. Jeg taler med mange, der udtrykker længsel efter at komme ud og se på butikker og blive inspireret. Samtidig tror jeg på, at vi på den anden side af denne krise vil se en tendens til at folk vil søge mod det afdæmpede, kombineret med en autentisk oplevelse.

Hvis man inden Covid-19 ikke havde set det fulde lys i at sælge sine varer online, så er jeg sikker på, at hvis man stadig er der, når vi kommer på den anden side, så er det noget af det første man vil investere i. Det er blevet helt evident, at man ikke kan drive en forretning i dag uden at have en online kanal som et helt naturligt touch-point ud mod sine kunder. Seneste succeshistorie, på dette område, er Søstrene Grenes lancering af deres webshop, der ved åbning blev lige så stort et tilløbsstykke som da de lancerede deres interiør linje.

Der er håb forude
Selv om det værste skræmmescenarie lige nu er, at Covid-19 vender tilbage til efteråret, så er der absolut håb forude.

Jeg er fuldt ud overbevist om, at folk vil strømme tilbage i gågaderne og shopping centre lige så snart, der bliver åbnet op for det. Vi er kodet til at være sociale. Vi har behov for at komme ud og mærke livet omkring os og blive inspireret ved at føle og mærke – noget som de fysiske butikker i særdeleshed kan være med til at bibringe.

Hvis man inden Covid-19 stod foran investeringer i online handel eller digitalisering af driften eller i sine butikker – så skal man fortsætte denne investering, for som vi oplever i disse dage, kan det blive dyrt at lade være. I sin grundsubstans er der jo ikke noget, der fundamentalt har ændret siden 13. marts, men vi kommer til at opleve ændringer, og vi vil også opleve, at det bliver en helt anden bane end tidligere, vi skal spille på. Vi taler allerede om begrebet det ’nye-normale’. Men det smukke ved detailbranchen er, at det har vi prøvet før, fx efter finanskrisen – og vundet!

Kickstart din Unified Commerce rejse - læs mere om det her

Columbus A/S
Lautrupvang 6
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK13228345
P nummer: 1018457497

Send til en kollega

0.047